Bange for at sove alene

Bange for at sove alene i et shelter langt ude i skoven, har jeg ikke været siden den nat i sommers. Jeg lå stiv som et bræt hele natten og erklærede om morgenen “Det der shelter liv er IKKE noget for mig”.

I dag smiler jeg lidt af mig selv. Men dengang i sommers var skrækken ægte. I kan læse dagbogen her ➡“Regn og torden er lige med en lur”

Jeg er normalt slet ikke bange for at sove alene. Med en soldat som kæreste er jeg ret meget alene. Nat og dag. I lys og i mørke. Nogle gange er han væk 2 dage og andre gange 60 dage.

Når han er udsendt sover jeg alene mange nætter. Både hjemme i vores seng, men også i skoven alene i et shelter. I kan læse min artikel mon a være kæreste med en udsendt soldat her ➡ “Når kæresten skal udsendes” og hvordan den første orlov så gik her ➡ “Første orlov fra udsendelsen”

Det er selvfølgelig hårdt. Men det har også gjort at jeg ikke er bange for så meget mere. Man bliver selvstændig af at være kæreste med en soldat.

Alligevel skræmte en åndssvag pose mig i nat.

Fakta

Dag 18
2 km i dag og 188 km i alt
Hele dagen i Madsbøl shelteret.

Bange for at sove alene

Jeg vågnede midt om natten. Ikke af kulde. Havde det varmt og godt i posen. De andre nætter har jeg bare vendt mig rundt og sovet videre. Men ikke denne nat. Denne nat var anderledes.

Da jeg aftenen før allerede var gået i seng kl 19 og faldt i søvn hurtigt var jeg nok allerede udhvilet. Det er ikke smart kl 3 om natten. Slet ikke i et shelter alene ude i en kulsort skov.

Tricket er jo at når man sover hører man intet. Jeg kunne bare ikke falde i søvn igen. Normalt tager jeg måske lige min mobil, glor på noget og falder hurtigt i søvn igen. Men da det var spare på strømmen gik det ikke.

Jeg vendte og drejede mig. Kunne ikke finde ro nogen steder. Alle mine små afslapnings tricks virkede ikke. Det gør de ellers altid.

Så indtraf det som ikke må ske. Jeg begyndte at lytte til lydene i skoven. Alle blev de samlet i mit hoved og analyseret.

Hvad er det ? Er det et dyr ? En bambi ? Et haglskud ? Fodtrin på grene som knækkede ? Er det åndedræt jeg kan høre ? Åh gud, det lyder som en ulv ! Nej det er ikke ulv, Hanne. Der lever ikke ulve her. Hvad er det så ? Er det en mandestemme ? Hvad fanden er det ?

Til sidst var min puls oppe på 220, og jeg var stiv som et bræt af skræk. Nu var jeg i hvert bange for at sove alene.

Da jeg så hørte endnu en lyd lige udenfor åbningen, farede jeg først sammen, for derefter at piske op og råbe:

“Er der nogen?”

Intet svar.

Jeg turde ingenting og var bange for at sove alene

Jeg turde ikke at ligge mig ned igen. Turde ikke at rejse mig op og kigge ud. Jeg turde ikke at ringe til Brian for støtte. Chancen for at han var oppe på det tidspunkt var stor da han er natteravn.

Hvad skulle jeg også sige ? Han kunne ikke gøre noget alligevel. Hvis han sov, ville han aldrig høre den. Brian er ofte svær at få fat på. Han kaster ofte mobilen et sted til opladning og ser først på den 1 døgn senere. Eller det andet scenarie. Den ligger lige ved siden af ham og han har ikke set jeg har ringet 5 ringe gange og sendt 3 sms’er. Ret dejligt han ikke er afhængig, men ret upraktisk på andre tidspunkter.

Men han er blevet bedre til at tage den lidt oftere. Det påskønner jeg virkelig.

Skulle jeg ringe til min bedste ven? Han tager altid telefonen.

Jeg endte med ikke at ringe til nogen og selv tage situationen under kontrol.

Det første som jeg sagde til mig selv var, at der ikke var nogen. Det er der jo aldrig. Det er alle skrækscenarier i hovedet, som fodrer troen på, at der er noget farligt.

Så hvis du kan styre dit hoved, styrer du også situationen.

Mareridtet var endelige slut

Endelig faldt jeg i søvn igen. Da jeg vågnede om morgenen, var jeg noget groggy. Sådan lidt:

“Hvad skete der lige der?”

Jeg fandt ud af at posen med min mini trangia havde stået på terrassen. Vinden havde taget fat i den og det havde skrallet. Det var derfor jeg havde faret sammen. Ikke én nat mere, tænkte jeg. Nu strammer jeg op og ind. Ikke en nat mere hvor jeg ville være bange for at sove alene.

Så for eftertiden står der ikke noget på terrassen, som vinden kan tage fat i. Slut!

Når dit sind tager magten fra dig

Nattens eskapade var et pragtfuldt eksempel på flere ting. Hvis du ikke skan være bange for at sove alene, er det værd at træne det. Det er ikke flovt at være bange for at sove alene. Det er bare mest ærgerligt, for man går glip af mange ting i livet. Mange oplevelser og tiltrægt tid alene.

1. At det nytter ikke noget at køre sit sind op. Det var den første nat på vandreturen, at jeg havde været stiv af skræk. Ellers er jeg iskold.

2. At hvis det så alligevel sker, så er det en fordel, at kunne snakke sig selv til ro igen. Evt krydret med en realistisk analyse af de lyde. Skoven har sindssyg mange lyde.

3. At der som sagt ikke skal ligge noget på terrassen, som vinden kan tage fat i. Der er ingen grund til at lege med ilden.

4. At jeg heller ikke er perfekt. Ikke fordi jeg har sagt det. Men jeg har nok brystet mig lidt med, at jeg er iskold. Alle kan blive ramt. Jeg er dog nok mand til at indrømme det. For det er en stor del af at vandre og sove alene.

5. At det er for tidligt at sove kl 19. Bedre at vente, så man sover til lyset rammer om morgenen igen.

Næste nat var alt perfekt igen. Alt var godt, jeg var glad og sov igennem hele natten

Men jeg har også tænkt, at hvis det er sådan andre har det. Så kan jeg godt forstå, at folk er bange og ikke tør. Hold da op. Det er ubehageligt. Man bliver nødt til at stole på sig selv og sine evner.

Et stort bål startede min dag. Nattens tanker og følelsen af at bange for at sove alene var væk.

Hygge i skoven og træthed som tog mig til sidst

Morgengrøden blev indtaget. Den med blåbær fra Ruf. Jeg vil gerne slå et slag for begge. De er begge gode. Den med hindbær er sødere. Termokoppen blev fyldt op med kaffe.
Da jeg havde ubegrænset adgang til vand, drak jeg masser af te igennem dagen. Det er en fantastisk måde, at få væske nok på om efteråret. Kold vand virker ikke altid så lokkende som dejlig varm te. Vand med smag.

Da jeg hyggede ved morgenbordet, kunne jeg mærke, at jeg var træt. Overvejede om jeg skulle gå videre eller gå videre. Det endte med at jeg tog en lur. Smed en kvist på bålet, så det holdte hele dagen. En lang lur. Der var adskillige morfædre, som ikke kunne være med der.

Da jeg vågnede, var jeg stadig ikke afklaret. Sådan gik mine overvejelser og udbeslutsomhed frem og tilbage resten dagen. Indtil kl 16. Så sådan kan man også tage beslutninger – ved ikke at tage én. Meget mystisk måde at tage beslutning på.

Kl 16 synes jeg det var for sent til vandre videre. Så måtte jeg jo blive.

Og nu da jeg så skulle blive, måtte dagen jo gå med noget.

Alene i naturen må man selv finde på noget at lave. Så det blev til søgen efter vand. En del hugge arbejde med øksen. Bålvagt hele dagen.

Vandrensning med min Lifestraw

Da jeg hoppede rundt og ledte efter vand, fandt jeg noget i en stillestående grøft. Længe stod jeg og stirrede på det. Overvejede frem og tilbage. Vandet var mørkebrunt. Hen over i det rødlige. Mit umiddelbare bud var, at det var jern. Jeg går primært efter klart vand. Men det kan man ikke altid få.
Jeg have fundet et andet sted, men dette lå tættere på.

Da jeg druknede flasken ned i det mørke vand, havde jeg ingen forventninger. Kun spænding. Den skulle jo testes, og i disse dage må man jo ligge krop til alt muligt. Så hvorfor ikke en Lifestraw ?

Min flaske er jo rød. Så jeg kunne ikke se noget. Til gengæld kan jeg huske, at jeg var lidt ærgerlig over, at den var rød. Mest fordi den så ikke var grøn. Men endnu mere fordi, jeg godt kan lide at se hvad jeg drikker. Men lige da jeg stod og studerede den der op mod himlen, så gav det mening. Hvis man kunne se vandet, ville det nok skræmme.

Min første slurk var så lækker. Ja, det smagte lidt af jern. Men jeg var nok bare så taknemlig, at det ikke gjorde mig noget.

Det lille mærkelige hul

Jeg er blevet så glad for det sæt. Det eneste ved flasken jeg ikke bryder mig om er det lille hul i låget.

Et lille bitte hul. Når jeg drikker, siger den en virkelig træls lyd.  Ude i vildmarken er jeg ligeglad med lyden. Men i toget synes jeg det er ubehageligt. Drak nemlig vildmarks vand hjemad i toget.

Så når jeg henter vand nu, fniser jeg altid lidt. Det er desuden vildt sjovt at kigge efter vand. Det kickstarter lige den der følelse af rigtig overlevelsestur. Selvom det selvfølgelig ikke er. Men man må godt lege.

Som at finde vand på Mars

Men det bedste er, at det fjerner stressen ved at altid skulle finde vand. Om efteråret er det sværere at finde vand. Man skal altid ind til nogen eller noget. Man er ikke sikker på, om der så er vand de steder man tror. Shelterpladser, kirker, en lille by du vandrer igennem eller noget helt andet.

Jeg bruger en del vand. Men det tror jeg alle gør, når man er ude og vandre.

Man kommer langt med vand som minimum,. Hvis jeg har vand til at koge til mad og vand til at drikke. Så skal det hele nok gå.

Det kan godt være svært og tidskrævende at finde vand i skoven. Det er nemmere med vandhaner i huse. Derfor var jeg så glad for mit lille vandhul.

Dagen gik alligevel. Dejlig stille dag. Masser af vand fra mit eget lille private vandhul og masser af ro.

Mørket kom snigende efter endnu en dag i skoven

Som til venstre hvor jeg er på vej ned til vandløbet længere nede i skoven for at hente vand til aftensmaden og en godnat drik. Ikke kaffe. Men en anden favorit jeg har. Nemlig chai lattén fra Fredsted. Den smager af flydende risengrød. Du kan se pakken min dagbog fra februar her “Gumlende får og vandring i mørke”

Til højre er jeg ved at tilberede en af mine pasta retter. Spaghetti med broccoli og mozzarella. I kan se posen fra dagbogen i går her “Hviledag og proviantering i Hanstholm”

Den stod længe og boblede til den blev helt cremet og blød. Det er muligvis den bedste aftensmad i den frie natur jeg har fået. Den er cremet og de mest små nuttede pastaer jeg længe har set. For en broccoli elsker som mig, er den bare toppen af mad poppen. Der kom lidt pølser i til sidst.

Efter aftensmaden vaskede jeg op. Ryddede lidt op i lejren og smed mere brænde på bålet. Kogte mere vand og sad længe ved bålet mens solen gik ned. Solen sendte tilsidst lange stråler ind imellem trænerne og sceneriet var så smukt. Drak min chai latté og stirrede ind i flammerne.

Lige der var jeg lykkelig. Så lykkelig. Da bålet brændte ud gik jeg i seng. Træt og klar til at putte langt ned i min dejlige sovepose. Endnu en vellykket og dejlig dag i den friske luft var gået.

Verdens bedste shelter må ligge i Madsbøl Klitplantage

Inden jeg går til ro skal I lige se Madsbøl shelteret. Det hyggeligste shelter lang lang ud i skoven. Mos og græs på taget. Ro, stilhed og fred så langt øjet rækker. Der er bålsted, brænde og et bord-og bænkesæt. Ser det ikke bare fantastisk ud ?

madsbøl klitplantage madsbøl shelter bange for at sove alene Hannah in colors vandring i danmark vesterhavet vestkysten vandre kvinde vandring alene vandringskvinde vandring alene som kvinde rejse alene kvinde danmark vandring på vestkysten vestkystruten vandring tur langs vestkysten

Jeg anbefaler på det kraftigste Madsbøl shelteret. Specielt hvis du vil langt væk og have ro og fred. Lytte til skoven og stilheden. Det er en af mine yndlings sheltere jeg nogensinde har overnattet i.

Hvis du vil overnatte i Madsbøl shelteret, kan du finde information her.

Når soveposen har din ryg og du ikke er bange for at sove alene

Jeg faldt i søvn varmt, trygt og roligt. Liggende på maven med det venstre ben trukket op. Det er nemlig min yndlings sove- og puttestilling. Jeg var klar og slet ikke bange for at sove alene. Inden jeg lagde mig havde jeg fjernet posen.  Det er rart at få styr på tingene igen så jeg ikke en eneste gang mere skulle være bange for at sove alene. Natten er lang i en mørk skov alene.

Det var alt. Så er der 1 hel vandredag tilbage. Det er søndagen hvor tre køer blandt andet gav mig grineflip. Køer er bare de sjoveste dyr. Læs med i morgen.

Der blevet spurgt om tilmelding til mine foredrag. Den er her.

Lige nu er det Kbh, Næstved, Aarhus og Odense. Hvis der er booket nok de første 4 steder, går vi videre med flere byer.

Behøver jeg at sige, hvad mit ønske er. Bange for at sove alene Bange for at sove alene

? fra Hanne

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.