Sov i naturen med telt og teltflage

Sidst opdateret:
Telt i naturen

Naturen er en oase af ro og fred, hvor du kan nyde den friske luft dag og nat og opleve de smukke solopgange og -nedgange. Camping i den danske natur giver dig muligheden for at komme væk fra byens larm og opleve de mange muligheder for primitiv overnatning som at sove under åben himmel eller i telt eller teltflage. I dette indlæg gennemgår vi mulighederne for at sove i naturen og hjælper dig med at planlægge en uforglemmelig oplevelse i Danmarks vidder og skove.

Telt – den klassiske løsning

Teltet er den klassiske og sikre løsning, som beskytter mod regn og blæst. For at opnå den bedste beskyttelse, bør du sætte teltet op på et fladt og jævnt område, der er afskærmet af vinden. Undgå at placere teltet på en skråning, da det kan være farligt i tilfælde af kraftig blæst og uvejr.

Når du vælger et telt, er det vigtigt at overveje dit behov. Kan du nøjes med et enkeltmandstelt, eller har du brug for ekstra plads? Et lille enkeltmandstelt er nemt at slå op, men det kan hurtigt blive trængt, hvis du har brug for plads til opbevaring af dine ejendele. Materialet spiller også en afgørende rolle, og du bør derfor tænke over, hvad teltet skal bruges til. Skal det kunne modstå regn og vind, eller er det nok, hvis det beskytter mod solen.

Generelt er det en god idé at vælge et telt, der er let at sætte op og tage ned igen, og som er robust og holdbart. Husk også at tænke på vægten af teltet, hvis du skal bære det med dig. Telte fås i mange former, farver og størrelser. Du kan finde flere oplysninger om forskellige typer af telte på vores hjemmeside.

Teltflage – den hurtige løsning

En teltflage – også kendt som tarp – er et godt alternativ til det klassiske telt og bruges til at beskytte mod vejrforholdene. En teltflage er en stor, rektangulær presenning, der kan bruges til at dække et større område og er normalt fremstillet af robuste, vandtætte materialer, der gør dem velegnede til brug i regnvejr og blæst.

Fordelen ved at bruge en teltflage i stedet for et telt er, at den giver dig mulighed for at bevæge dig mere frit og kan hurtigt sættes op og tages ned igen. Derudover fylder teltflagen mindre og er nem at transportere.

Opsætning af teltflage

En teltflage sættes op på samme måde som et traditionelt telt. For at sætte en teltflage op skal du først finde et egnet sted at placere den, som for eksempel en græsplæne eller en jævn mark. Dernæst skal du markere de fire hjørner af teltflagen med pløkker. Når hjørnerne er markeret, kan du spænde teltflagen mellem de fire pløkker og sikre den med reb eller snore. For at få den bedste beskyttelse mod elementerne og sikre at teltflagen står fast, bør den vende mod vindretningen.

Du kan med fordel benytte teltflagen sammen med en bivy bag for at opnå bedre beskyttelse mod regn og blæst. En bivy bag er en opgradering af din sovepose, som du kan bruge alene eller som et beskyttende lag til soveposen. Da den er vandtæt, åndbar og isolerende, egner den sig godt til overnatning i naturen.

Når uvejret er ude

Uvejr og torden kan hurtigt lægge en dæmper på din overnatning i naturen. Derfor er det vigtigt, at du er forberedt og ved, hvordan du skal håndtere torden og regnbyger, når du sover i telt eller under en teltflage.

Når du vælger en placering for teltflagen eller teltet, er det vigtigt at undgå høje områder og søge væk fra træer, hvor du er mere udsat for torden. Hvis du befinder dig udenfor, når tordenen begynder, skal du søge ly i en bil eller et hus, hvis det er muligt. 

Bliv hverken i teltet eller under teltflagen, da de typisk stikker lidt op i terrænet og ikke beskytter mod lynnedslag. Søg heller ikke ly under træner, da de oftest er de højeste punkter i landskabet, hvorfor lynet ofte rammer dem. Dog er risikoen mindre i skoven end ved enkeltstående træer i en åben mark eller eng.

Her må du sove i naturen

Det er en vidunderlig oplevelse at sove i naturen, men det er også vigtigt at vide, hvor du må slå dit telt op og sove udendørs. Først og fremmest skal du undersøge, om det er tilladt at campere på det sted, du ønsker at slå dig ned. Mange offentlige områder, herunder nationalparker, har regler for camping, så det er en god idé at tjekke deres hjemmesider eller besøge deres informationscentre for at få oplysninger om deres regler, inden du tager afsted. Nogle steder kræver det også en tilladelse eller et gebyr at campere.

Når det kommer til at slå telt op, er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke må gøre det på en måde, der kan skade vegetationen eller andre naturområder. I Danmark er der 275 offentlige skove, hvor du må slå telt og teltflage op i skovbunden.

Ved at følge de rette forholdsregler kan du nyde en fantastisk oplevelse udendørs, mens du samtidig beskytter og respekterer naturen.