Ferie i Platanias på Kreta

Ferie i Platanias på Kreta var målet for denne års ferie. Brians og mit mål var at få lidt kvalitetstid sammen inden han skulle udsendes.

Læs også ➡ Når kæresten skal udsendes

Ferien var alt hvad vi håbede på. Hygge, varme, kvalitetstid og masser af grin med flere grin på. Det var tilmed Brians allerførste kæresteferie, selvom han prøvede at han havde rejst med Forsvaret. Men den tæller vist ikke. Der skulle helst være forskel på en dejlig kæresteferie og en udsendelse. Det var også vores første ferie sammen. Det havde jeg glædet mig rigtig meget til. Jeg lærte endda nogle nye sider af kende om ham.

Denne artikel er til dig, som overvejer at tage på ferie i Platanias på Kreta. For at finde ud af om Platanias er noget for dig, har jeg skrevet en lille guide. Men inden guiden har jeg lige fundet seks lækre billeder til jer. Så er feriestemningen ligesom sat.

Fra venstre i toppen ➡ 1. Jeg elsker at flyve. En plads ved vinduet gør mig helt kullert. Så er ferien startet. Sportsbar i Platanias. En eller anden dødsyg VM-kamp, som vi med garanti alligevel tabte.
2. Brian lod den kølige hvidvin komme strømme lind. Derfor er jeg med.
3. Et stort hajgab på Chania på den gamle havn.
4. Fis og ballade på den lokale strand. Den mærkelig Mojito med citron trak ned. Ikke rør min gudedrik. TAK!
5. “Er du nede med det, Heilskov ?” Tidligt om morgenen og på vej til Gramvousa. Brian hader alle mine morgenbilleder. Hvorfor ?
6. En totalt passende grøn penissæbe i gave til min bedste kammerat. Det kunne være endt skidt. Men det endte så godt. Jeg kender ham.

 

GUIDE


De fedeste fakta om ferie i Platanias på Kreta

Platanias ligger på Kretas nordkyst. Vi bestilte rejsen hos Bravotours. Fordi vi bestilte den 24 timer før afgang, sparede vi alt 8,800 kr. Rejsen kostede 3,996 kr i med 2 stk bagage og transferbus t/r. Det var for os begge. Hvis det ikke er et røverkøb, så fortæl mig venligst hvad der så er ? Jeg hoppede af glæde, da jeg havde bestilt. Lækker ferie OG en masse sparede penge er lige mit felt. Men du skal være hurtig. Inden jeg havde spurgt Brian om han havde lyst til denne rejse og derefter bestilt den, røg prisen op med 900 kr.

Forsikring eller ej

Vi havde ingen forsikring. Hvilket jeg altid plejer. På anden dagen ringede vi til hotlinen hos Bravotours. Brian havde et tryk i højre øre. Vi ville bare høre hvordan vi skulle forholde os, nu da vil ikke havde en sygeforsikring. Vi havde det blå sygesikring med, som gælder indenfor EU. Vi blev vejledt, og fik at vide at lægebesøg på værelset kostede 500 kr. Det gad Brian ikke. Han havde selv fikset sådan et øre før. Han klare det med ting vi fandt på apoteket i Platanias.

Tjek lige hvad dine egne forsikringer dækker ? Hvad de blå dækker og hvad du er ved at købe sammen med rejsen ?

Priserne

De fleste priser ligger lige en god knivspids nedenunder vores hjemme i Danmark. Det gælder både shopping, mad, udflugter og offentlig transport. Deres møntfod er euro. Lige nu ligger den på 7,5. Så når du står dernede og skal regne deres pris ud i danske kroner, ganger du med 7,5. Eller 8 som vi gangede med. Så er man på den sikre side. Det fungerede fint.

Platanias som by

Platanias er vel kategoriseret som en mellemstor by. Der er 1 meget lang hovedgade. Den går helt ind til Chania. Så det er ret nemt at finde rundt. Stranden ligger parallelt med hovedvejen. Der er virkelig mange butikker, restauranter og oplevelses steder. Turister bor side om side med det lokale. Der kommer en del turister, men den er slet ikke så overrendt som Chania, Heraklion og Rethymnon. Det er faktisk dejligt. Det er ikke en festby med bunkevis af unge mennesker som drikker sig fra sans og samling. Der er et torv med barer hvor lysene blinker og musikken dunker. Det er alt.

Vi var der lige før højsæsonen. Sidst i juni til først i juli i 2018. Hvad der sker i højsæsonen, skal jeg ikke kunne sige.

Sandet på stranden er brændende varm. Det gør så ondt, så du tror det er løgn. Badesko er sagen. Sandet er sort og suger varmen til sig.

Offentlig toilet

Offentlig, som vi kender dem hjemmefra Danmark, findes sjovt nok ikke rigtig i Platanias. Jeg ledte de to første dage efter et. Til sidst fandt jeg et. I OLEA shopping centret ligger der en i bunden til højre. I kan se centret på Google Map her.

Shopping

Jeg, eller vi, er faktisk ikke sådan nogle som shopper vildt. Hverken hjemme eller på ferie. Men nu når man er afsted kigger jeg altid. Det kunne jo være. Jeg vil hellere bruge mine penge på mad og oplevelser hvor jeg kan fotografere og filme.
I Platanias er butikkerne klart mest til kvinder. Tasker, sko, tøj, lædervarer og alt det der. Ubrugeligt tingel-tangel. Men i Chania er der en del mere til mændene. Knive, våben, mande t-shirts, tøj og støbte Spartans figurer.

I Platanias fandt vi nogle ret spændende steder, som jeg vil fremhæve. De kommer her:

“Splash on the beach”

som ligger på hovedgaden. De har et spændende og anderledes udvalg af de normale shopping ting. Intet af det normale tingel-tangel som de andre har. Jeg købte mit snorkelsæt og badeskoene derinde. Se billedet nedenunder. Deres ting er af lidt bedre kvalitet. I kan se “Splash on the beach” på Google Map her.

“Platanias Paper Store”

Som også ligger på hovedgaden. Hvis du, som savler lidt over papir, blyanter og kuglepenne, så skal du i den butik. De har alle de kendte mærker. Jeg købte den lille grønne notesbog og den smarte grønne Frixion kuglepen på billedet nedenunder. Frixion kuglepenne kan viske ud. Ret genialt, når de små noter staves forkert.

De har tusher, papir, linealer og alt hvad hjertet kan begære. I kan se hvor “Platanias Paper Store” ligger på Google Map her.

“Blanc Du Nil”

Ligger på hovedgaden og har KUN hvidt tøj. Brian brugte en mindre formue derinde. Han elsker hvidt tøj. Det er svinedyrt og vild lækkert. I kan se “Blanc Du Nil” på Google map her. Der ligger også en i Chania.

Så er der shopping billeder: Kniv, hat og kasketten er fra Chania. Snorkelsæt og badesko fra Platanias. Notesbog og kuglepen fra Platanias. To smukke tørklæder med påfugl- og undervands mønster. De var en gave fra Brian. En smuk gymnastikpose med snore og flamingoer.  En ægte læder taske i sort fra Platanias. Den blå kamera udløser er også fra samme by.

Øverst til venstre ligger en sammenfoldet vest i det smukkeste og letteste stof. Turkis med de smukkeste fjer på. Jeg fik næsten hjertestop da jeg så den. Så smuk.

Under notesbogen ligger en sjov trøje. Snore på skuldre i stedet for stropper. Anderledes.

Øverst og nedad ➡ Smuk lille grøn læder taske. Jeg er helt pjattet med den lås. Lava-, æselmælks-, oliven, og aloe vera sæber. Svampe til ansigtspleje. En smuk grøn halsedisse. En gave fra Brian. Han gav mig også en grøn sneglering i Chania.

 

Og selvfølgelig denne her. Min flyder sofa til poolen. Den var lækker.

Godt at vide

Som alle andre steder i de varme lande, er sælgere meget anmassende. Det er dog ikke så slemt som i f.eks Tyrkiet. I Platanias står nogle på stikkerne og venter, mens andre knap nok hilser. De står ikke ude på gaden og prøver at shanghaje dig. Det er kun restauranterne omkring de tre spisetider.

I stedet følger de med rundt i butikken. Jeg bliver simpelthen så irriteret over det. En dag fik jeg bare nok og sagde, at jeg ikke stjæler. For det føler jeg at de tror. Damen blev helt forskrækket. Det troede hun altså heller ikke jeg ville. Hvis jeg nu havde spørgsmål, ville hun bare hjælpe.

Jeg ved godt min stil er en anelse aggressiv nogle gange. Men den virker. Jeg sagde det resten af tiden dernede. På en stille og rolig måde. Hvis de vil have mine penge, og det ved jeg de vil, så bliver de lige nød til at bakke lidt og lad mig trække vejret. Noget for noget. Ikk’ sandt ?

Lige meget hvad du køber, så tjek for solstriber. Solen er skarp og ødelægger tøj og andre varer. Striberne er især lige der ovenpå bøjlen, når tøjet hænger på den. Tjek også selvom den hænger allerbagerst i butikken. Jeg lagde mærke til flere stykker tøj med solstriber. Så de hænger ude, bliver ødelagt og derefter hængt bagerst i butikken. Lov mig at tjekke. Det ville være ærligt at komme hjem med noget allerede ødelagt.

Mad

Hvis der er noget jeg elsker, så er det mad på rejser. Jeg oser, udvælger og spiser. Jeg gider ikke all-inklusive. Jeg vil ud og finde spændende mad. Maden i Platanias er meget varieret. Her er både virkelig kedelig fastfood og lækker græsk mad lavet af den græske familie, som ejer restauranten. Jeg er naturligvis til sidste. Vi spiste, hold nu fast, et nyt sted morgen, middag og aften. Så der gik en del penge til det. Vi frådsede. Der er et par restauranter som jeg vil femhæve. De var virkelig lækre. Link til Google Map ligger ved hvert navn på restauranten.

Fra venstre i toppen ➡ Fyldte vinblade på Nisos  i Platanias. Stegt blæksprutte med stegte ris på Mixalhs i Chania. Dyrt og kæmpestor brunch med powerfood og spændende mad på Minoa Palace Resort og Spa i Platanias.
Fra venstre i bunden ➡ Den møreste og lækre lam på Skoniako i Platanias . Den sprødeste stenovnsbagt hawaii pizza med fed lag ost på Tartoufo i Platanias. Mør lækker “mumse” lam på Drosia i Platanias.

Godt at vide

Brian og jeg opdagede flere gange, at der blev serveret brød inden maden. I starten tog vi det bare. En dag kiggede jeg på en regning, og så at de ville have penge for det. Jeg blev sgu lidt sur. Det er ikke fordi 2 € vælter mit feriebudget. Det er mere fordi de ikke siger noget. Det gider jeg altså ikke. Jeg synes det er uærligt og frækt.

Så vi gjorde følgende. Når de kom med brødet og satte det, sagde vi nej tak. Så siger de enten “Okay” og går igen med det eller siger det er gratis. Hvis I har lyst til at spise det, skal I bare gøre det. Hvis de lader de stå, og I ikke IKKE rører det, så tjek lige regningen. “I sagde, at det var gratis”. Så laver de den om igen.

Det kan virke småligt. Det ved jeg godt. Men for mit vedkommende kan jeg ikke spise så meget mad af gangen. Ofte har jeg prøvet at være propmæt, når min lækre bestilte ret så kommer. Ret surt.

Det gælde faktisk også med desserten. Ofte kommer de ind med kage, is og Raki efter man er propmæt og har spist færdigt.. Samme fremgangsmåde som beskrevet ovenover. Nogle gange bliver de altså lidt fornærmede. Men sådan må det være. Jeg kan og vil ikke spise over evne.
På nogle restauranter og i butikker hapser de kortet ud af din hånd når der skal betales. Omme bagved taster de så beløbet ind og betaler med kontaktløs. Det bryder jeg mig heller ikke om. Jeg vil helst se hvad der står af beløb INDEN jeg betaler. Kig på kvitteringen inden du går. Se lige om beløbet stemmer. Bare for en sikkerheds skyld.

Du ved ikke altid hvad du får. Jeg har et par gange fået noget helt andet, end det jeg bestilte. På nogle af restauranterne snakker de godt engelsk. På andre ikke. På de sidste giver man op halvvejs i forklaringen. Spiser sin mad og smiler.

Trist flødeskum

Eller også har de en anden idé hvad din ret skal indeholde. Et eksempel. Jeg bestilte en tiramisu is. Ind kom tre kugler vaniljeis med list drysset instant kaffe på. Føj! Og så har de et eller andet med flødeskum dernede. ALT flødeskum er fra dåse. Hvis du spørger om det er “ægte og rigtig flødeskum” siger de “Ja, selvfølgelig”. Men det er det altså ikke. Ingen af de mange steder vi var på fik jeg rigtig flødeskum. Kun kvalm, varm, bastant, slatten dåseskum. FØJ! Nu ved du det.

Den falske frappé

Den sidste ting jeg vil nævne er jagten på en rigtig god frappé. Altså iskaffe. Jeg elsker dem. Men ak! Jeg fandt ingen. Jeg ville så gerne kunne give jer adressen på et sted som havde en rigtig lækker frappé. Ligesom med flødeskummet før. De bruger instant kaffe. Og der er bare et eller andet med smagen. Alle dem jeg har fået har været beske. Mærkelig, mærkelig smag. Næsten så jeg ikke kunne få nogle af dem ned. Meget mystisk.

Udflugter

Ferie i Platanias på Kreta betyder også udflugt. Tid til hinanden så kærligheden kan vokse og nye sider kan ses. Når jeg rejser, nyder jeg at se nye ting. Kultur er jeg helt pjattet med. Faktisk fandt jeg ud af Brian ville have det fint med bare at dase 1 uge ved poolen. Det kom lidt bag på mig. Men han slap ikke. Vi var aftes på to ture. Mere blev det ikke til.

Strandbesøg og snorkling på Balos og Gramvousa

Det er virkelig en lækker tur. Tid, sol og flotte fisk. I kan læse min artikel med detaljer her ➡ “Snorkling på Gramvousa og Balos på Kreta”. Der er flere flotte billeder. Men pas på, du kunne blive misundelig. Billedet nedenunder har Brian taget oppe fra Fæstningen.

Hvis du hellere vil læse min artikel, om hvordan man kommer i gang med at snorkle, kan du kigge her ➡ “Kom i gang med at snorke”.

Snorkling på Gramvousa og Balos grækenland kreta smuk strand smuk strand hannah in colors hvilket snorkle sæt skal jeg vælge hvilket snorkelsæt skal jeg vælge hvordan snorkler man

Vandring i Samaria Kløften

Så smuk en vandring. Den ville jeg ikke have været foruden. Denne fantastiske og anbefalelsesværdig vandring har jeg også skrevet om. Med smukke billeder, video, gode råd, info og hvad man slet ikke skal gøre. Læs den her ➡ “Vandring i Samaria Kløften på Kreta”

Manden med hatten er Brian. Jeg har taget billedet, og I kan nok se hvilken fantastisk udsigt der er.

Vandring i Samaria Kløften kreta hannah in colors kæreste ferie rejse grækenland vandring i varme

Hotellet

Firestjernet uden måltider. Dog med room service og restaurant. Fine værelser og utrolig lækker seng. Maden var faktisk også fin. Vi spiste ikke så meget på hotellet. Kun morgemmad et par gange.

Fra venstre ➡ Den evige lækre savnede seng. Med stiv kuvertlagen som dyne. Lige som det skal være. Græsk salat til frokost på hotellet. Helt almindelig morgenmad. Honningen gled og jeg gjorde intet. Æggene var lige ret meget til den side af hårdkogte.

Vi boede på hotellet “Omega Platanias” som ligger formidabelt og som var dejlig. I kan deres hjemmeside her. Det er virkelig et dejligt hotel. Vi var der lidt før højsæsonen, så måske har det indflydelse, men der var så dejlig stille. Aldersmæssigt lå gæsterne i den lidt højere ende. Et par enkle børnefamilier og så Brian og jeg. Det passede mig fint, at der var stille og ikke flere børnefamilier. Jeg elsker nemlig ro og fred. Jeg hader skrig og skrål.

I kan se et billede jeg tog ud over poolområdet. Hvis du vil se flere utrolige smukke billeder, skal du kigge på deres egen hjemme side.  Og bare rolig, billederne afspejler virkeligheden. Det er et lækkert hotel.

 pool Ferie i Platanias på Kreta hotel omega platanias
Jeg købte rejsen 24 timer før afgang, så vi sparede 6,300 kr ialt for opholdet på hotellet. Det synes jeg er mange penge. Brian og jeg snakkede om, hvad man dog fik ekstra for de penge ? Vi kom frem til: Intet! Altså det er et lækkert hotel. Smukt, rent og inspirerende. Smilende personale. Ret centralt og der var som sagt stille og roligt.
Personlig ville jeg ikke have betalt fuld pris. Det giver ingen mening for mig.

Ferie i Platanias på Kreta

Ferie i Platanias på Kreta er for jer som gerne vil et sted hen, som ikke er overrendt. Hvor der er masser af shopping og stor variation af mad. Platanias er på en eller anden måde ret hyggeligt. Ikke kæmpestor. Ikke lille og kedelig.

Der var heldigvis heller ikke overendt af børnefamilier. Eller sanseløse berusede unge festglade mennesker.

Selv ville jeg aldrig tage tilbage til Platanias. Kun fordi “Been there – done that”. Nyt land, by og hotel skal erobrers.

? fra Hanne (og lidt fra Brian)

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.