Førstehjælpskursus og hygge i skoven bagefter

Førstehjælpskursus skal der til når man kaster sig ud i arrangere vandreture. Mit valgte førstehjælpskursus forløb over 2 dage. 12 timer i alt. Så jeg kunne ligeså godt slå det sammen med en overnatning i skoven. Hvorfor tage hjem ?

Førstehjælpskursus og hygge i skoven med bål bagefter

Tidlig lørdag morgen tog jeg toget til Hedehusene. Kurset begyndte kl 9. Første dag varede til kl 15. Første dag var mere generelt. Anden dag var det ekstra. Det som vandrer, jeg havde glædet mig mest til. Anden dagen var også grunden til jeg tog det udvidede.

Hjemmefra havde jeg forberedt nogle spørgsmål + taget min nyindkøbte førstehjælps taske med. Instruktøren skulle gennemgå den med mig og fortælle om den var ok. Det kunne jo være at jeg havde overset noget.

Lørdag – Basal førstehjælpskursus og masser af hygge på holdet

Selvom et førstehjælpskursus er ret alvorligt, skal undervisningen ikke føles som Den Sorte Skole.  Jeg forstår i hvert fald godt alvoren så meget, at jeg stadig kan stor hygge, pjatte og forstå budskabet. Der er meget at huske. Forhåbentligt får jeg ALDRIG brug for det. Men hvis jeg gør er jeg forberedt. Så pengene er aldrig spildt. Det giver tryghed for mig og mine medrejsende at jeg kan hjælpe.

 • Nedenunder kan I se listen fra første dag.
 • Hjerte-Lunge-Redning med brug af AED
 • De 4 hovedpunkter
 • Trafikulykker
 • Livstruende blødninger
 • Brud på arme og ben
 • Skader i ansigtet
 • Skader på nakke, ryg og hoved

Stadig lækker uden arme og ben

Vi var sammen to og to, og løste forskellige opgaver. Én af dem var den obligatoriske AMBU Man. Hende jeg var sammen med og jeg blev enige om, at han skulle hedde Thor. Hun var vild med en tv-serie, hvor en af karaktererne hed Thor. Fint med mig. Vi blev enige om, at selvom han ingen arme og ben havde var han stadig lidt lækker. Thor havde en rød tanktop med lynlås foran og sixpack.

Vi løste også trafikuhelds opgaver sammen. Hvem I uheldet skulle først have hjælp ?

Vi svarede på spørgsmål som:

 • “Har du altid din mobiltelefon på dig?”
 • “Har du prøvet at stoppe en livstruende blødning?”
 • “Kan du løbe 5 km uden at stoppe?”Den sidste blev jeg vurderet til at kunne.

Stadig fars pige

Min far og jeg havde aftalt at mødes, når jeg var færdig med mit førstehjælpskurses om lørdagen. Det var dejligt at se ham. Vi snakkede om alt muligt. Jeg kan næsten snakke med min far om alt. Det var alt for kort tid vi mødtes. Men han skulle videre. Det skulle jeg også, men travlt havde jeg ikke. Planen var at vandre ned til teltpladsen syd for Hedehusene og overnatte i telt. Tid havde jeg masser af.

Efter jeg havde sendt min far videre, tullede jeg lidt rundt i byen. Hedehusene er virkelig ikke stor, så snart var jeg på vej til teltpladsen i skoven. Synet da jeg drejede ind i skoven skuffede mig ikke. Prøv lige at se hvor smukt det er.

Førstehjælpskursus hannah in colors hedehusene overnatning i skolen bål røde kors vandring i danmark arrangede vandreture danmark vestsjælland slagelse

Kan man blive andet end lykkelig ?

Hygge med bål i skoven

Endelig kom det jeg  havde glædet mig allermest. Alenetid med bål og ro. Selvom vandringen derud kun var 3,3 km orkede jeg det næsten ikke. Jeg var så træt. Så træt, så jeg ikke anede hvor det dog kom fra. Men fremad til guleroden skulle jeg. Så jeg gjorde som jeg plejede, hvilket er at pakke tudekiksene væk og fortsatte. De kan altid komme frem senere.

Aftenen gik med at slå lejr, samle brænde, tænde et stort bål og ellers sidde og stirre ind i flammerne. Der er bare ikke noget mere afslappende end at lave bål. Hele processen er så tilfredsstillende. Jeg havde både min lille økse og lommesav med. Den lommesav er jeg blevet vildt glad for. Den er et sultent bæst af dimensioner. Træflisen sprøjter ud til alle sider når jeg bruger den. Den er imponerende stærk. Med den tager det ingen tid, at gøre et sort bål klart. Den er sponseret af Spejder Sport. I kan se den her.

Det er nok ikke den rigtige økse for mig

Nu har jeg lavet adskillige bål med både min lille Fiskars X5 økse og lomme kædesaven, og kædesaven er altså min favorit. Den er hurtigere, sulten og jeg føler mig som Hulk når jeg arbejder med den. På længere vandreture, tror jeg den kommer med. Øksen bliver brugt på korte ture. Det hele kommer an på vægt vs anvendelighed. Der vinder lomme kædesaven.

Førstehjælpskursus hannah in colors hedehusene overnatning i skolen bål røde kors vandring i danmark arrangede vandreture danmark vestsjælland slagelse solhøj fælled hedehusene wild country terra nova telt

Lejrpladsen! Med et stadig mærkeligt opslået telt. Jeg bøvler stadig med mit Wild Country.

Efter at have passet bålet hele aftenen og stirret ind i flammerne, begyndte trætheden at komme. Snigende. I kender det godt. Skoven var ved at gå til ro. Det samme ville jeg gøre. Noget jeg virkelig glædede mig til var at putte ned i min 3 sæsoners sovepose igen. Nu har jeg sovet i den store dunpose hele vinteren. Min Asivik er stadig lækker.  Posen er sponseret af Spejder Sport. I kan se den her hos dem. I kan også se min anmeldelse her af den.

 

Godnat!

Søndag – Mere førstehjælp og gennemgang af min førstehjælpstaske

Søndag havde jeg mest glædet mig til. Som vandrer er de bare super relevante. Alt eller intet kan ske. Små søde vabler, store pulserende livstruende blødninger eller til en 3. grads forbrænding. Det lyder drabeligt. Derfor er jeg glad for, at jeg valgte det udvidede. Men først en halv travl morgen med vækkeur.

Morgenmad og kaffe-to-go i en ruf

Kl 4.17 vågnede jeg fordi de forbistrede fugle sang. Åh jeg hader det. Det lyder som om jeg er et følelseskold monster. Men som letsover, er fuglesang i skrigekor om morgenen det værste mareridt. Indtil kl 6.30, hvor mit vækkeur var sat til sov jeg ikke rigtig. Men intet skal slå mig ud. Lige minus koret, var det en dejlig morgen.

Førstehjælpskursus hannah in colors hedehusene overnatning i skolen bål røde kors vandring i danmark arrangede vandreture danmark vestsjælland slagelse solhøj fælled hedehusene orifo feltration optimus elektra cook gasbrænder spejder sport

Morgenmaden passer sig selv, mens jeg pakker ned.

Tiden gik hurtig. Så morgenmad blev spist på vej ud af skoven. Det har jeg dog aldrig prøvet før. Kaffen blev drukket på kurset.

Realistiske scenarier og skuespil

Søndag lagde vi forbinding på hinanden.  Pakkede hinanden ind ved underkøling og trænede hvad man skal gøre ved hedeslag. Noget som kom bag på mig var førstehjælp ved sygdomme. De fleste, medmindre man er sygeplejerske, ville nok afskrive en mand som savlede ned af sig og som havde tisset i bukserne, som fuld. Men faktisk kan han være ved at få et epileptisk anfald.

Hvis man ikke ved bedre, eller ikke ved man skal gøre, ser sådan scenarier ud som en fuldskab.  Det kunne være en sygdom. Det er ikke aldrig fuldskab.

Noget af det sidste vi øvede var realistiske scenarier. Vores gruppe gav den gas. Selvom det var skuespil, fik jeg en fornemmelse af hvor hurtigt man skal agere og tænke. Jeg må indrømme det gibbede lidt i mig.

Nedenunder kan I se listen over hvad vi lavede søndag.

 •  Førstehjælp ved sygdomme
 •  Andre skader på arme og ben
 •  Kulde- og varmepåvirkning
 •  Forbrændinger
 •  Ætsninger og forgiftninger
 •  Fjernelse af fremmedlegemer
 •  Genoplivning af børn
 •  Strøm og el-skader

Gennemgang af førstehjælpstasken

Jeg havde slæbt min nyindkøbte førstehjælpstaske med, så instruktøren og jeg kunne gennemgå den. Efter gennemgangen blev jeg meget klogere.
Mit sæt er et Care Plus Adventure fra Spejders Sport. Jeg har selv betalt det. Men se det her på deres side. Der står også hvad det indeholder.

 

Jeg fik blandt andet og vide af ham, at sprøjterne skulle ud. Da jeg ikke har autorisation til at bruge dem, er der ingen pointé i at de er. Det gør ikke noget. Nu er der nemlig plads til det han anbefalede som tasken manglede. Listen kommer her:

 • Øjenskyllevæske
 • Ordentlige gazebind
 • Redningstæppe
 • Årepresse bind
 • Kirurg saks til at klippe tøj op med
 • Ispakke
 • Flåt tang
 • Lille glas til tænder
 • Og naturligvis diverse remedier til vabel behandling

Der er nok næppe plads til alt i tasken. Men så pakker jeg en speciel taske til vabler.
Måske er det overkill ? Måske er det for lidt ? Måske er det lige tilpas ? Det finder jeg ud af. Jeg gider i hvert fald ikke stå ude et øde sted og mangle noget basalt.

Ikke mere førstehjælpskursus i denne omgang

Så var der ikke mere førstehjælpskursus i denne weekend. Den sidste time i Hedehusene blev tilbragt således.
Førstehjælpskursus hannah in colors hedehusene overnatning i skolen bål røde kors vandring i danmark arrangede vandreture danmark vestsjælland slagelse solhøj fælled hedehusene

Inden jeg fandt mig til rette på bænken, spiste jeg lige en is og kiggede på gennemgående tog.

Mit valgte førstehjælpskursus var fra Røde Kors. Det kostede 775 kr og varede 12 timer. Timerne var fordelt over 2 dage. I kan se det her. Der fulgt en ret tyk bog med. Der står alt hvad jeg har lært i på dette kursus. Den er jeg glad for. Dens tår allerede på min hylde på kontoret og bliver brugt som opslagsbog.

Alt i alt synes jeg det var godt. Mødet med de andre kursister og deres historier giver lige det ekstra.

 

? fra Hanne

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.