Gendarmstien og alt du skal vide om den

Gendarmstien er noget af det smukkeste og sjoveste jeg nogensinde har vandret. Jeg vandrede den med en kammerat i oktober i 2018. Hver dag lagde jeg dagbog op som altid når jeg er ude og vandre.

Hvis du har planer om og vandre Gendarmstien, synes jeg du skulle gøre det. Min kammerat og jeg anbefaler den virkelig. Den er meget bedre og flottere end Camønoen på nuværende tidspunkt. Den har jeg nemlig også vandret.

Inden det gode råd kommer der lige noget brugbart info:

Længde:

85 km

Start:

Enten i Padborg eller i Skovby i den anden ende. I Padborg starter stien lige midt i byen. Det er så fantastisk når man er, ja enten til fods, eller med offentlig transport. Nedenunder har jeg sat et billede ind. Hvis du hellere vil se koordinaterne, skal du følge mig link her. 

Nedenunder kan I se de samme skilt. Jeg var så klar. Til højre er der togskifte i Fredericia og vente tid. Den bedrives med kaffe hjemmefra i min thermokop. Jeg er altid spændt og sprængfyldt med energi og eventyrlyst. Vandring er magi. Det har jeg skrevet en artikel om.

Denne vandring er også første gang jeg vandrede sammen med en. Min kammerat Sonni var med. Han præsterede faktisk, at brænde mig af ved toget i Slagelse, hvor vi begge bor. Noget undrende og sur var jeg. Men som jeg skriver i dagbogen, må man tilgive hinanden og komme videre. Og hvilken dag. Den glemmer jeg sent. I kan læse dagbogen her “Kom til tiden eller kom lidt senere”

Hvor ligger Gendarmstien:

Gendarmstien i Sønderjylland og slutter på Als.  Fra Padborg til Skovby. Den er kun certificeret til Høruphav. Den sidste strækning, fra Høruphav til Skovby, er ikke certificeret endnu. Strækningen hedder Mølle-etapen.

Nedenunder kan I se mine hjemmelavede kortudsnit. Den øverste viser hvor i Danmark Gendarmstien ligger. Det nederste viser ruten. Hvis vi følger mine gule stjerner har i ruten langs kysten. Den første grønne pil over Padborg var vores start. Den sidste i nord for Vibøge var vores slut. Den ender dog i Skovby, men der gik vi ikke ned.

 

Andre slags kort på VisitSønderborg kan også ses. Deres detaljerede kort kan ses her. Det er det officielle kort fra Sønderborg Kommune. Det er stort og der er mange detaljer på. Hvis du hellere vi set det interaktive kort, skal du kigge her.

Hvis du vil have et fysisk kort, kan det først købes i Sønderborg. Ret upraktisk. Om de sender det, fandt jeg aldrig ud af.

Mine kort ovenover er fra Google Map. Google Map som jeg elsker og altid bruger. Selve ruten er ikke tegnet ind på siden. Stien har skilte. Så du behøver ikke noget specielt navigering. Den er nem og finde ud af. Skiltene er de små hvide mænd på blå baggrund.

Hvad er Gendarmstien:

Stien er blevet brugt til patruljering af  tyske soldater fra 1839 for og forhindre smuglere i at smugle noget ulovligt ind i landet. Dengang lå den dansk-tyske grænse længere nede og jorden tilhørte Tyskland. I dag er grænsen jo rykket op til Padborg, så vi ejer jorden nu.

Hvis du som Sonni og jeg er krigsinteresserede, så synes jeg at du skal bruge lidt tid hjemmefra til og finde ud af hvad der ligger af rester. Der er ret meget historie på den tur. Vi så f.eks torpedostationen ved Høruphav. Læs dagbogen her.

Lidt gode råd til Gendarmstien

Transport fra Faaborg til Bøjden Færge:

Fra Faaborg og ud til færgelejet som sejler dig til Als, går der ikke offentlige busser. Kun teletaxa.  Det skal du være opmærksom på. En teletaxa er en mellemting mellem en bus og en taxa. Den ligner en taxa og henter dig på aftalt sted som en rigtig taxa. Den skal bestilles 1 time før. Så husk og gør det. Ellers skal du vandre, tomle eller få et lift på en eller måde.

Sonni og jeg vidste ikke hvad en teletaxa var før den dag. Helt forvirret. Desuden var jeg sur på mig selv, fordi noget i min planlægning på vores vandretur var gået fordi min næse. Men Sonni var som altid glad og opmuntrerede mig. Det gjorde ikke noget. Vi fandt en løsning. Nemlig at vandre og tomle ind til Faaborg resten af vejen.

Så i solnedgangen gik vi mod Faaborg og tomlede. Nu tænker du måske, at det er farligt og tomle. Om jeg ville tomle hvis jeg var alene. Det har jeg gjort i sommeren 2017. I kan læse dagbogen fra dagen her.

Det er ikke farligt og tomle. Men på den anden side, må man godt være selektiv hvem man sætter sig ind til. Hvordan en fortræder ser ud, ved jeg ikke. Men hvis der lå en kædesav kørende i tomgang på instrumentbrættet, så ville jeg nok vælge en anden bil.

I kan se alle de nyttige oplysninger på Faaborgs egen hjemmeside, hvis I vil bestille en teletaxa.

Tidevandet

Ligesom da jeg vandrede på Låningsvejen til Mandø i februar 2018, så er der også tidevand på Gendarmstien. Vi havde i hvert søgang flere gange. Ikke mere end det kan forceres. Men det er nyttigt og vide. Tidevandet ved Vadehavet er direkte farligt, hvis du bliver fanget midt i det. Her er det knap så farligt. I kan læse dagen fra dagen med søgang her.

Shelter og overnatning

Der er masser af overnatning dernede. I 2016 blev der bygget 8 flere pga Spejdernes Lejr i 2017 hvor 37.000 spejdere mødes i Sønderborg. Der skal ret mange overnatninger til. Vi overnattede i både shelters og i vores telte. Men I kan finde en oversigt her.

Lidt ekstra til hyggen

Der er en del spisesteder langs Gendarmstien. Ruten går jo igennem Padborg, Sønderborg, Gråsten og andre småbyer. Nogle af dem har pizziariaer. Jeg kan godt spise med kniv og gaffel når jeg er afsted. Det er meningen det sjal være budget venligt og primitivt. Når jeg rammer byerne giver jeg den som ofte lidt gas. Køber lidt ind. Finder noget mad og/eller en god kaffe.

Hvis du runder Sønderborg vil Sonni og jeg gerne anbefale Kisling’s. I kan læse dagbogen fra den dag vi besøgte dette fine sted.

Vi var også på en fin kro. Mest for og få strøm. Men som altid med Sonni endte det med en fest. Kroen hed Providence og var ikke noget særligt. Men der var varme, strøm og æblekage til Sonni.  I Gråsten tog jeg Sonni med på Lagkagehuset. I kan læs dagbogen her.

Ellers spiste vi ikke flere steder. Så mere kan jeg ikke anbefale.

Indkøb

Vi tog mad med til de første tre hele dage. Mine var pakket ned i 3 poser. Derefter handlede vi lidt ind. Der er masser af madindkøb på ruten. I de store byer. Gråsten, Sønderborg, Padborg og Kruså. Men også i Høruphav og Broager. Det eneste sted på ruten hvor det kneb med mad er nede ved Brunsnæs, Gammelgab, Skelde og Dynt. Der er intet. Så du skal pakke det du skal bruge dernede.

 

Vil du læse mere ?

Hvis du ikke har fået nok kan jeg anbefale mere læsestof. Hvis du vil lure på min pakkeliste kan den se her. Hvis du hellere vil læse om det sponsorerede grej fra Spejder sport skal du læse her. Hvis du så bagefter vil læse min umiddelbare holdning til udstyret skal du læse her.

Spejder sport og jeg har et sammenarbejde kørende. Jeg har både holdt foredrag i deres butikker og de smider lidt lækre sager i min rygsæk engang imellem. Hvis du vil læse om vores sammenarbejde, skal du kigge her.

Hvis intet har fristet endnu og du bare har forvildet dig herind ved en fejl, har jeg naturligvis noget andet til dig. Vil du se billeder af min nuttede schæfer Musse kan du kigge her og her.

Hvis du slet ikke er til friluftsliv, vandring og er bange for schæfere, så har jeg en anbefaling mere. Kig i alle artiklerne og se om der er noget som kan friste.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.