Hårdonation ligger mit hjerte nær

Hårdonation er noget jeg længe har villet skrive en artiklen om. Hvorfor ? Mest fordi jeg gerne vil oplyse, gøre folk klogere og få alle jer, mænd og kvinder, til at donere jeres hår.

Selvom “Hannah In Colors” primært handler om vandring, friluftsliv og grej, så har jeg også andre hjertesager. Den anden er bekæmpelse af madspild. Noget jeg ikke forstår. I kan læse min artikel om her ➡ “Toogoodtogo”.

Hvordan man donerer sit hår kommer nederst i artiklen. Men først skal I kort høre hvordan jeg fik øjnene op for det. Min fascination er en blanding af håndværket af parykkerne og betydningen af hår for os alle.

Birthe startede min nysgerrighed

Selv har jeg doneret mit hår 2 gange. Sidste gang for et par dage siden. Jeg fandt første gang ud af det da jeg besøgte Birthe fra “Newyorker By Heart”. Birthe var madblogger og havde madbloggen “Newyorker By Heart”. Birthe døde desværre af kræft i underlivet 18. maj 2014.

Men inden sad jeg hos hende flere gange under kemoterapi og underholdte hende. Jeg var med til deres bryllup på OUH. Og jeg var også med til hendes begravelse. Bagefter inviterede familien mig hjem til kaffe.

Birthe rørte mit hjerte dybt. Og i forbindelse med research til denne artikel har jeg fældet nogle tårer. Både fordi hun var så stort et menneske. Hendes opvækst var hård. Ligesom min. Bare anderledes hård. Hun var så ærlig, ydmyg og jeg hørte hende aldrig klage sig. De forkerte bliver taget. Det tænkte jeg meget på efter hendes begravelse.

Jeg tænker ofte på hende. Mest når jeg vandrer. Der er der nemlig altid ro og fred til at tænke på sådan store mennesker.

Birthe havde havde faktisk en paryk. Hun brugte den en gang og droppede den. Den var helt umulig.Hun fik den heller ikke klippet efter hendes ansigt eller stylet den. I stedet havde hun et fint sort tørklæde med kalvekrøs på. Sidste gang jeg så hende, havde hun den på. Efter hun fik en skrappere og anderledes sammensat kemokur, røg håret desværre.

Selvom jeg kun kendte hende i 7 måneder, rørte hun mig dybt. Hvis I har lyst kan I læse om mine besøg hos hende på Facebook. Dengang hed jeg Kunstnerkram.

Artiklerne kommer her

Hvis du slet ikk ved hvem Birthe er, så kig forbi hendes egen madblog her ➡ “Newyorker by heart”

Hårdonation starter hos din frisør

Siden jeg donerede mit hår første gang i 2013, har jeg været nysgerrig omkring processen. Derfor så jeg mit snit til at undersøge det denne gang. Nu have jeg jo selv en omgang hårdonation. Så jeg startede hos Frisør Capelli i Slagelse, hvor jeg oplyste at min hår skulle doneres væk.

Det er sjældent jeg spenderer 480 kr for at blive klippet. Men min soldat kom hjem på hans første orlov, og så vil man jo gerne være lidt lækker. Jeg havde endda betalt for en vask  + føn. 40 kr mere. Så bliver man nemlig nusset og masseret i hårbunden. Det er så dejligt. Det plejer min Brian altid at gøre. Men da han ikke har været hjemme, har jeg savnet det meget. Man kan betale sig fra meget.

Det var dejligt, og Capelli gjorde det godt. Søde, venlige og dygtige. Den hovedbunds massage var SÅ dejligt.

Så langt hår når jeg vandrer har ofte været irriterende. Det filtrer konstant og flyver rundt. Bare læs om den dag på Camønoen, hvor jeg vaskede det i håret.

Før og efter billede. Mit nye garn hedder en lang bob. Den elsker jeg.

Mit hår vokser virkelig hurtigt. Så næste gang donerer jeg måske også. Det er i hvert fald dejligt at jeg nu har kortere hår. Det er praktisk når jeg vandrer. Det lange hår er smukt, men det hænger fast i alt og vikler sig ind.

Efter turen hos frisøren fik jeg min sammen bundne hårtot med i en pose. Jeg bad om det. Min plan var at køre til Næstved og aflevere den hos Meduza. Meduza sammenarbejder nemlig med Vila’s Skandinavisk Parykcenter i Hillerød.

God rejse min hårtot

En skøn torsdag tog jeg “Lille Blå” og kørte ned til Næstved. Inden besøg hos Spejdersport i midtbyen, kørte jeg ud Frisør Meduza med min hårtot under armen.

vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde meduza frisør næsteved

I kan se på billedet hvor lang min tot er. Der er mange vandre minder i det hår. Så lidt sørgeligt var det at aflevere den. Men den bliver brugt godt. Det luner mit hjerte.

Inde hos Meduza afleverede jeg min hårtot med strakt arm. Stolt, som om jeg havde kæmpet for at få den i hus. Det glæder mig, at aflevere så fin og lang en hårtot. Damerne var også ret begejstret. De komplimenterede den og glæden var så tydelig. Så søde og venlige damer.

Besøget var kort. Efter en kort snak og aflevering af min hårdonation kørte jeg igen. Dagen efter var jeg på eventyr igen. Denne gang kørte jeg til Hillerød, efter mit møde hos Spejdersport på Hovedkontoret. Mødet var som altid inspirerende og hyggeligt. I højt humør kørte jeg videre til Hillerød. Jeg var spændt på besøget hos Vila’s Skandinavisk Parykcenter.

Parykker med respekt og ynde

Formålet med besøget var at blive klogere og få svar på mine spørgsmål. To dage før havde jeg ringet til dem og stillet dem nogle spørgsmål. Jeg snakkede med Lars som er administrator på stedet. Vi snakkede noget tid om hårdonation og andre emner. Jeg var velkommen i butikken, hvis jeg ville.

Så jeg var spændt og nysgerrig da jeg endelig landede foran butikken.

vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde

Jeg blev velmodtaget i butikken. Der var ingen udover Lars og en af frisørerne. Så stilheden herskede. Der er lyst, rent og en venlig atmosfære. Jeg tog først en rundvisning i butikken. Jeg havde også forberedt nogle spørgsmål.

Spørgsmål til Vila’s Skandinavisk Parykcenter:

 • Hvor meget hår til donering får I egentlig ?
  – Rigtig meget. Bare tag i maj hvor vi donere 65 kg hår. Og i september donerede vi 34 kg hår. 1 hårtot vejer i gennemsnit 100 g.
 • Hvem kommer her og får en paryk ?
  – Vi har flest folk med kræft. Dernæst folk med Alopecia. Men også modebranchen og modebloggere spørger efter parykker til tv, reklame og billeder som skal bruge en.
  De sidste som kommer er folk med hovedskader. Håret vokser ikke altid ud efter en operation igen.
 • Hvor mange parykker har I her på adressen ?
  – Vi har mindst 10.000 liggende. 866 modeller i op til 16 forskellige farver. Så 866 x 16 giver 13,856 forskellige parrykker.
 • Er der forskel på hårdonation fra kvinder og mænd ?
  – Nej både mænd og kvinder kan donere deres hår til parykker.
 • Får I lige meget af alt slags hår til ?
  – Nej, afrikansk hår er svært at skaffe. Afrikanere har også et helt anden forhold til deres hår.
 • Hvor mange hår går der til en paryk ?
  – Til en paryk bruger vi 12 totter.

Min nysgerrighed om hårdonation er ikke slut endnu

Noget som jeg virkelig blev forbavset over var at de der faktisk er mange andre end folk med kræft som kommer. Hovedskader efter operation havde jeg aldrig hørt om.

Det er vildt så mange parykker de har liggende. Det er både ægte og uægte. Udover parykker har de også tørklæder og huer. De var så bløde. jeg rørte ved flere af dem. Også parykkerne. Lars viste mig en lang paryk til en kunde. Den var klar til at blive afhentet når kunde var klar. Den var også blød, selvom hårene var kraftige. Hårene var sorte og asiatiske. Virkelig tykke.

Noget jeg blev rørt over er, at de gerne vil være med til at afmystificere parykker. Det er ikke skamfuldt eller underligt at gå med paryk. Der er bare forskellige årsager.

Den sidste ting, som jeg vil nævne her, er at limningen af ægtehårs parykker. Lars viste mig det. De får lim rundt i kanten, sat på og stylet. Derefter kan du ikke se overgangen mellem hud og paryk. Du kan endda gå i vandet og bade med den. Fascinerende.

Nysgerrig som jeg er

Jeg fik virkelig mange informationer. Lars var virkelig venlig og glad for at snakke om deres vision. Jeg kiggede lidt rundt og tog billeder til artiklen. De kommer her:

vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde
vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde

Nedenunder: En reol med parykker. Der var en ægte. Men den kan man ikke se for mit hoved.

Nedenunder: Frisørsalonen som står klar til at hjælpe. Når man bestiller en paryk får man klippet den til så man ser smart ud. De styler den også. Du kan både købe og få tilpasset din paryk eller blive klippet helt normalt. De er drøngode til det med parykker.
Nedenunder: Hvis du ikke lige har lyst til at sidde i butikken, har de et diskret rum med matteret glas. Det synes jeg er fint og betænksomt.

vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde


Nedenunder: En magelig og blød vente sofa og friske æbler plus læsestof. Jeg har afprøvet sofaen. Magelige mig. Den er godkendt.

vilas vila's skandinavisk parykcenter hvordan donere man hår til kræftens bekæmpelse hårdonation til kræft hårdonation donering af hår paryk kræft alopecia hårtab hannah in colors ægte hår til paryk vilas vila's skandinavisk hvordan sidder en paryk fast paryk der sidder fast parykker ægte hår paryk hillerød parykcenter capelli slagelse lang bob langt lyst hår donering af hår længde

Hårdonation – Sådan gør du

Reglerne er at håret skal være ubehandlet. Ingen farve, permanent eller andet som har haft et indvirkning på håret. Hvis det ikke er det, kan du desværre ikke donere dit hår. Dit hår skal være minimum 25 cm. Gældende fra elastikken du sætter i håret. I kan se min hårtot på billedet foran Meduza. Når det er i orden gør du følgende:

 •  Klip ➡ Få det hårtotten klippet af. Det behøver ikke at være hos en frisør. Hvis det er hos frisøren, så oplys om du skal have din hårtot med. Det skal være samlet i en elastikken. Hvis det er en frisør som sammenarbejder med Vila’s Skandinavisk Parykcenter, ved det alt. Bare sig det. Se mere info hos dem her.
 • Aflever håret ➡ Enten giver sender du din hårdonation til Vila’s Skandinavisk Parykcenter. Se mere info her.  Du kan også gøre som mig og aflevere det personligt til en af dem på listen her. Hvis din frisør er med i en ordning, så tager de sig af håret.
 • Nyd ➡ Spankuler ud af døren hos frisøren med ranket ryk. Både fordi med garanti ser lækker ud og fordi du lige har doneret hår til nogle folk som virkelig mangler hår. Smukt.

Tillykke. Og tak fordi du tænker på andre. Hårdonation er for alle. Det varmer mit hjerte.

? fra Hanne

You may also like...

2 Responses

 1. Carsten siger:

  Det er fantastisk med de muligheder der er for at donere hår. Der er også Toftild, som i løbet af de sidste 3 år har doneret for i alt 500.000 kr. på baggrund af donationshår til kræftens bekæmpelse.

  • Hanne siger:

   Hej Carsten
   Der er nemlig så mange muligheder. Det er helt vildt. Toftild, tror jeg aldrig at jeg har hørt om. Næste gang jeg skal klippes gør jeg det samme igen. Det er vel altid bedre end bare at smide håret ud ? Det synes jeg i hvert fald.

   Tak for din kommentar

   VH Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.