Juleaften i naturen

Juleaften i naturen var min måde og fejre jul på i år. Et ønske jeg længe har haft. I år var Brian udsendt som soldat, så NU skulle det være.  Da Brian er soldat ville jeg aldrig få ham med på og holde juleaften i naturen.

Læs også ➡ “Når kæresten skal udsendes” eller denne ➡ “Første orlov fra udsendelsen” eller måske “Anden orlov hjemme med min soldat”.

Denne artikel er skrevet for at inspirere dig. Dig som måske leder efter et alternativ til juleaften. Dig som vil prøve noget nyt. Dig som vil være alene og mærke roen sænke sig. På en måde du aldrig har prøvet før.

Juleaften i naturen kan både være i skoven, ved vandet, i telt, i et shelter eller måske i en lade med halmballer og en god sovepose. Det vigtigste, er at rammerne er noget du har lyst til. Du skal glæde dig. Helt ned i maven.

Artikler indeholder huskeliste. En pakkeliste, gode råd og tips til din juleaften i naturen. Som altid har jeg haft tid til at tænke. Mine erfaringer med at holde jul i naturen giver jeg hermed videre til dig.

Læs også min frilufts julekalender 2018 ➡ “Julekalender 2018”

Hvorfor egentligt bryde med traditionerne ?

Da jeg fortalte, at jeg denne jul ville jeg holde den alene i et shelter var reaktionerne:

“Neeej, Hanne! Du skal da ikke sidde alene juleaften”

eller denne:

“Du tager pis på mig! Det passer ikke. Mener du det ?”

eller:

“Godt det ikke er mig! Udenfor ?? Det er jo koldt!”

Jeg var forberedt. Selvom mange er ved at bryde traditionerne juleaften og finde alternativer, så er det stadig forbudt og bryde op med juleaften og gå imod mængden. Den eneste som synes det var en fantastisk idé var min kontakt i Spejdersport. Men han er selv frilufts menneske og ofte misundelig på mine projekter. Så det kommer ikke bag på mig.

Jeg gør det ikke for at være rebelsk. Jeg gjorde det fordi jeg havde lyst. Men jeg fandt ud af, at det faktisk var sjovt alligevel. At gøre noget anderledes og fnise af reaktionerne.

For mig er det ikke svært. Min rodede barndom og rodløse ungdom har givet mig den perfekte baggrund for at holde jul som jeg har lyst til. Jeg har ingen stålfaste traditioner omkring december, jul, juleaften og hvordan det skal afholdes. Ingen kernefamilie minder.

Hvad der falder mig ind og hvad jeg har lyst til går jeg efter.
Faktisk er jeg glad for det. Det har givet mig en ballast som ikke binder mig til noget som helst.

For mig er det ikke en falliterklæring, at fejre juleaften i naturen. Alene. Jeg har selv valgt det, på trods af at jeg fik fristende tilbud. Jeg mangler ikke venner eller familie som jeg kan holde jul hos. Det er mit eget valg. Min nysgerrighed driver mig langt omkring.

Forberedelse til juleaften i naturen

Weekenden inden juleaften var jeg på romantisk weekend med Brian. Den artikel og de flotte billeder er på vej. Så jeg kom sent hjem søndag aften og startede først med og pakke juleaftensdag. Det var for sent. Jeg havde undervurderet det.

For eftertiden pakker jeg rygsækken inden dagen. Gerne 2 dage før. Jeg vil gerne sikre mig, at jeg både hygger mig og får ALT med.

Min julemad havde jeg købt. Den lå samlet i køleskabet og var klar. I køleskabet lå mine techno bajere og sodavand også. Resten var samlet på køkkenbordet. Lige til og gå til.

Min juleaften i naturen skulle ikke mangle noget. Dagen startede dog ikke så godt. Jeg var træt, uoplagt og havde det været en hvilken som helst andet aften, havde jeg aflyst det.

Du tænker måske hvad jeg pakkede og spiste til min juleaften i naturen.

Her kommer min menu til juleaften:

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad

Snacks før julemiddagen ➡ Chips
Julemad ➡ Andebryst i strimler, rosenkål, små kartofler, bacontern og svesker
Dessert efter julemiddagen ➡ Fløderand med frisk frugt og en mandel i
Juleguf ➡ Skumfiduser, lidt chokolade, chokoladestykker med knas, konfekt og romkugler.
Morgenmad 1. juledag ➡ Arme riddere, smoothie og en lille yoghurt
Drikkevarer ➡ 1 god flaske rødvin, 2 techno bajere, 2 luksus sodavand, 3 Egekilde citrus, vand og kaffe.

Alt maden kan I se på billedet. Dog ikke rødvinen eller juleguffet. Dem kan du se på billedet længere nede.

Så kommer pakkelisten eller huskelisten, om du vil, til juleaften.

Pakkeliste til juleaften

Tøj
Fjällräven Vidda Pro bukser
Patagonia Nano Puff Jakke
Devold uld undertøj
Asivik liner sokker
Asivik Trekker sokker
Devold uld sokker til og sove i
1 blød sports bh
2 par trusser
1 tynd hue
1 smuk og fjollet frøhue med frø øjne i uld
Hestra Windstopper Pullover 
Hestra Touch Point Active liner handsker

Seng
Warmpeace Viking 900 sovepose
Asivik Airmat 3 7.0 liggeunderlag
Asivik Quilt
1 gammel hovedpude som kan pustes op

Køkkengrej og mad
Lille skærebræt
Gerber Gator kniv
Lille piskeris
Lille Sistema bøtte med krydderiblanding til de arme riddere
Lille Sistema bøtte med mel til jævning af sovsen
1 lille tang
1 Wildo spise sæt + 1 Wildo spork
Mini trangia
Servietter med egen på
Vinoplukker
Optimus Elektra Fee gasbrænder. Se min anmeldelse her ➡ “Optimus Elektra Fee Cook”

Desuden
Min frilufts toilettaske og grej pose som altid ligger pakket og klar. Se indholdet her ➡ “Pakkeliste til Gendarmstien”
1 pyntet juletræ med lyskæde
1 lyskæde med LED til grantræet lige udenfor shelteret
Julegaver til mig
Levende lys
Musse bordkort

Dårlig forberedelse giver stress og dårlige beslutninger

Da alle mine ting var pakket skulle jeg jo afsted. Tiden op til havde været ret “ikke-så-hyggeligt” fordi jeg kom for sent i gang.

Min oprindelige tanke var at pakke min bil og køre ud i det blå. Men bilen strejker. Noget med bremsen. Virkelig irriterende. Så var alternativet bus, gåben, et lift eller en taxa. Jeg valgte den sidste da tiden var knap.

Taxaen kom. Vi kørte og stoppede ved en bod som solgte brænde. Da jeg ville betale med Mobilepay, går det op for mig at min mobil ligger hjemme. Fuck fuck og fuck i fuck jeg var sur. Men lige denne aften ville jeg ikke undvære den. Ellers kan jeg nemt undvære den. Jeg kan kun takke mig selv og min uforberedte planlægning.

Vi kørte hjem igen. Jeg løb op og hentede den. Løb ned igen og råbte nærmest panisk:

“Køøøøør”

Det gjorde han så. Tilbage til boden med brændet. Jeg betalte og mens han læssede. Han satte mig af på parkeringspladsen. Jeg takkede ham og jeg var derefter overladt til mig selv.
Hvis du tænker på hvad den tur i taxaen kostede mig, tør jeg næsten ikke og sige det. I må ikke sige det til Brian i hvert fald. Over 700 kr. Så siger jeg ikke mere. Hvorfor skal det være så dyrt ? Noget af det var min fejl. Men helt ærligt.

Ikke noget og gøre ved det

Jeg gad ikke tænke mere på det. Jeg kan hverken gøre fra eller til. Kun lære til næste gang som bliver til nytåret. Heldigvis er jeg god til at vende situationer og komme videre. Jeg dunker ikke mig selv i hovedet. I stedet for koncentrere jeg mig om næste opgave.

De tre poser med brænde kunne jeg ikke bære med Osprey Atmos på ryggen og min Osprey Transporter på maven.

Men en familie tilbød og bære det ned til shelteret. Hvor sødt er det lige ? Hvor var jeg glad. Jeg takkede dem og bagefter stillede jeg op til juleaften i shelteret.

Jul i et shelter

Det første jeg gjorde var og sidde 2 min på shelterkanten og lige trække vejret. Kigge ud på vandet. Sænke skulderne og akklimatisere. Vænne mig til det nye sted. Så var jeg klar. Tingene fløj op af mine Osprey tasker. Inden længe havde jeg sat det hele op og var klar.

Ser det ikke hyggeligt ud ?

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad


Der var julegaver, juletræ med pynt og lys. Juleknas, levende lys, rødvin og dækket fint op med en serviet med et egern på. Så er vi klar.

Da jeg havde hængt den 96 lange LED lyskæde på grantræet knipsede jeg lige et par billeder med.

Jeg var ret så begejstret. Solen var ved og gå ned. Ude ved vandet er det simpelthen så smukt. Det nød jeg også lige.Hvor har jeg set mange solnedgange. Og solopgange.

Julemiddag i en gasbrænder

Sulten havde taget sit indtog. Så efter jeg havde startet med forretten, som var chips og rødvin, startede jeg gasbrænderen op. Hold fast det går hurtigt. Aldrig i mit liv har jeg lavet en julemiddag så hurtig. Fra jeg startede til maden var klar gik der 10 min.

Jeg har altid lavet middag til juleaften i et køkken. Aldrig i et shelter i en gasbrænder.
Til venstre er der godt gang i gasbrænderen. Til højre er min menu til juleaften klar. Med bordkort og vin i min grønne foldekop. Så varmt, styrkende og lækkert. Sovsen blev lavet i den lille gryde. Mums.

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad

Efter hovedretten slappede jeg af. Skrev lidt med venner og familie på mobilen. Så kom lysten til dessert. Som I kan se var det ret mørkt. Men man kan sagtens få fornemmelsen af hvor hyggeligt det er.

Fløderanden med den friske frugt var lækkert. Der var selvfølgelig en usmuttet mandel i som jeg fandt. Så jeg vandt mandelgaven. Det var tiltrængt.

Julegaver og jule guf

Ingen jul eller juleaften uden julegaver. Så de blev naturligvis også pakket op. Alle havde skrevet et kort med deres gaver. Jeg blev ret rørt. Sådan nogle fine og personlige kort. I den store vidste jeg næsten godt hvad der var. I den sølvposen vidste jeg det også godt. Men i de to sidste vidste jeg det ikke.

Jeg tog min foldekop med vin med hen til træet. Jeg sang dog ikke. Men kiggede lidt på det. Nød stilheden og roen. Nød mit eget selskab. Kiggede ud mørket. Havet brusende og buldrede. Naturens lyde er afslappende.

Jeg pakkede gaverne op én efter én. Læste kortene. Smilte højt. En af kortene var en invitation til børnefødselsdag.

Der var ingen fra Brian. Men det vidste jeg godt. Jeg måtte få hvad jeg ville have da vi var på romantisk weekend. Men jeg fandt ikke rigtig noget. Så jeg har julegaven til gode når han kommer hjem i januar.
Men frø huen fandt jeg på et julemarked. Desuden gik vi lidt amok i en anden butik. Men mere om det i artiklen om den romantiske weekend.

Da gaverne var pakket op og den sidste vin i foldekoppen var drukket blev jeg træt. Jeg var alene, så jeg kunne gøre hvad jeg ville. Så det gjorde jeg.

Godnat herfra shelteret

Strøm havde jeg masser af. Så jeg ville hoppe i soveposen og hygge med lidt flimmer. Af med tøjet og på med uld undertøjet. Af med kontaktlinserne og på med brillerne. Sovesokker og så ellers langt ned i den varme sovepose.
Jeg puttede mig langt ned. Lod alle lysene brænde. Dog ikke de små af dem. De andre ville gå ud eller  blive blæst ud. Sikke et smukt syn. Jeg følte mig så heldig og priviligeret.

Jeg satte noget hyggelig flimmer på, men faldt næsten i søvn med det samme. Jeg var træt. Træt, glad og lykkelig.

1. juledag med hygge og afgang hjem

Juleaften i naturen, betyder jo også 1. juledag i naturen. Så det var hvad jeg stod op til. Da jeg sov 21.30, vågende jeg allerede kl 7.00. Ret tidligt. Men jeg er A-menneske, så det kommer ikke bag på mig.

Jeg lå længe og kiggede på lysene på juletræet. Strak min krop i posen. Kravlede ud en enkelt gang for at tisse. Blundede længe og halvsov. Jeg lå så dejligt og havde det så dejligt varmt.

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad

Da jeg vågnede igen stod jeg op. Dagen var begyndt. Jeg kiggede forsigtig ud af soveposen.

Pludselig kom jeg i tanke om den lækre morgenmad som jeg ventede mig. Arme riddere, yoghurt med appelsin og knas, kaffe og smoothie.

Til venstre er der morgenmad i gasbrænderen og til højre kan I se julegaverne. En Osprey Talon 6 i grøn. 1 flydende eyeliner. Nogle fine mode sokker med prikker og et lækkert stykke sæbe. Dejlige gaver.

Klar til og gå hjemad

Efter den dejlige morgenmad pakkede jeg sammen. Jeg havde spist og drukket så meget jeg kunne så jeg ikke skulle bære så meget hjem. Det var ret tungt.

Men til sidst var alt pakket og jeg var klar til og gå. Jeg følte mig “Powered by Osprey”.

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad

Jeg traskede igennem skoven og ud på vejen. Den næste bus kørte først 1½ time efter. . Min tommelfinger kom ud og bil nummer 5 stoppede. Tænk det var en mand som også skulle ind til Slagelse. Faktisk lige overfor hvor jeg bor. Hvor fantastisk var det ikke lige ?
Vi snakkede løs. Om min juleaften i naturen, om Forsvaret, om at have en udsendt mad, om hunde og om hvordan man holder juleaften i naturen. Han var meget interesseret.

Jeg blev sat af foran min hoveddør. Han fik et kæmpe tak og tusind tak. Hjemme igen efter juleaften i naturen. Hjemme er nu heller ikke så dårligt.

Skal jeg så holde en anderledes jul igen ?

Kunne jeg så lide denne anderledes jul ? Det med og holde juleaften i naturen ? JA, for pokker da. Jeg var vild med det. Også den anderledes julemad.

Næste gang gør jeg dog noget anderledes. Den første er, og den har I nok gættet, at pakke dagen før. Mindst. Pakke ligesom når jeg skal på en vandretur. Det er hyggeligt og jeg elsker det.

Dernæst skal maden afstemmes meget bedre. Jeg smed alt min mad ned i min Osprey Transporter. Den er også stor. Næste gang tager jeg den store gryde frem fra min gasbrænde frem og afstemmer julemiddagen med den. Det som kan være i den, bliver hele min julemiddag. Kun hovedretten selvfølgelig.

Min dessert bliver også anrettet i en Sistema boks af en art. Jeg gider ikke og nøjes på juleaften i naturen. Men der er heller ikke ingen grund til og slæbe dobbelt så meget med.

Drikkevareren er hvad de er. Væske i glas er tungt. Sådan er det.

Jeg mangler også en større rygsæk til disse dage. Én hvor alle mine ting kan være i. Nogle af disse ting denne gang vejer ikke så meget de fylder bare. Så den nye rygsæk skal være større en 65 ltr. Det er også også noget jeg har manglet til mine vinter vandringer. Så skumunderlaget udenpå kunne komme ind i tasken. Det er helt sikkert noget jeg vil snakke med min kontakt om i Spejdersport til næste møde.

Næste gang tager jeg heller ikke en taxa. Det bliver gang på mine ben derud, i min egen bil eller en bus. Eller en tommelfinger igen. Det andet er simpelthen for dyrt.

Hvorfor alt det brænde ?

Næste gang køber jeg også ALT inden. Også træet som skal på bålet. Normalt finder jeg træ i skoven til bål. Men denne gang ville jeg sikre mig der var nok til og lave en julemiddag på min mini trangia.

juleaften i naturen juleaften i skoven juleaften ved vandet jul i skoven jul ved vandet julemad turmad

Faktisk brugte jeg det slet ikke. Det blæste virkelig meget. Selvom jeg er ret afklaret med blæst og vind giver det ingen mening for mig og starte bål i sådan en blæst.

Men jeg har masser af andre gange startet bål på Bildsø strand. Det samme bålsted som I kan se bag mig på billedet.

Læs om og se billeder på Bildsø strand ➡ “Prøvevandringen med de første gæster” eller ““Prøve prøve vandringen skulle lige prøves af” eller måske “Ud på tur og aldrig sur med min soldat”, Hvad med ➡ “Bål, sol og et tilbageslag” ?
Egentlig havde jeg taget min mini trangia med til min julemad. Den skulle tilberedes over bål. Jeg havde kun taget en min gasbrænder med som back-up. Som endnu mere back-up hvad jeg også taget en MRE Ready To Eat med. Det er feltration fra USA. Denne var flameless, som betyder den bare skal have lidt vand og så varmer posen med kemi maden. Ret smart. Back-up er fint.  Men jeg skulle nok have været mere realistisk med bålet.

Det blæste dog mere end vejrudsigten havde fortalt mig.

Det var ret magisk

Da jeg fik denne idé med og holde juleaften i naturen, havde jeg absolut ingen idé om det var en god beslutning. Jeg har aldrig prøvet det. Det måtte bære eller briste. Det vigtigste var, at jeg virkelige havde lysten, satte alle sejl til og havde muligheden dette år.

Julestemningen, hvad det så end er, var i top. Det var så dejligt. Alle mine lys lyste næsten hele shelteret op. Det var både smukt og skabte julestemning. Det lille juletræ med gaver og pynt bidragede helt vildt.

Faktisk var det befriende og være derude. Det er altid dejligt og ligge i shelter alene. Med lyset og juletræet og alt maden følte jeg ikke der manglede noget. Jeg følte ikke, at jeg gik glip af noget. Tvært imod følte jeg mig heldig,

Det kom oprigtig bag på mig. Jeg følte at det var en speciel aften. Men samtidig følte jeg også, at det var bare endnu en nat i et dejligt shelter i noget fantastisk natur. Så denne juleaften i naturen blev ikke overgearet, langtrukken eller alt for varmt så man synker sammen i lammelse og døsighed.
Jeg gør det gerne igen. Alene. Eller også følger jeg en anden drøm. En jul i Sverige langt ude i skoven i en ødegård. Masser af sne, juletræ med lys og en pejs med buldrende varme. Gerne alene. Men hellere sammen med min skattemand.

Hvad skal der til for en god juleaften ?

Hvad er julestemning for dig ? Hvor længe skal din juleaften vare før det er en rigtig juleaften ? Skal du være sammen med nogle andre indenfor ? Kunne du spise julemiddag lavet i gasbræder eller på bål ? Turde du og er du modig nok til og sprænge juletraditionerne ?

Hvis du virkelig har lyst til noget anderledes, så synes jeg du skulle gøre det. Men vær forberedt på folks reaktioner. Og husk, at du ikke behøver og argumentere for din valgte juleaften til hudløshed. Det er dit valg. Folk svarer ofte ud fra deres egne følelser og lyster.

Glædelig Jul?

You may also like...

2 Responses

 1. Claus siger:

  Hej Hanne!
  Endnu engang har jeg læst dette dejlige, og virkelig inspirerende indlæg. Jeg sidder her i min varme stue og læser det. Men for pokker hvor må det være befriende at bare ta beslutningen. Jeg har leget virkelig meget med tanken om selv at gøre det……….. Er dog bange for at det kun vil blive mig selv der endte i shelter jule aften. Men helt klart hvis muligheden byder sig så er jeg med på den ? Rigtigt godt skrevet.
  Mange hilsner Claus

  • Hanne siger:

   Hej Claus
   Dejligt at du kan lide og læse den igen. Og blive inspireret til en anden måde og fejre jul på.

   Jeg tror, at det dilemma du sidder i er helt klassisk. Den ene i familien drømmer om noget helt andet. Resten kunne ikke drømme om at ændre på noget.

   Personligt ville jeg bare have gjort det det. Prøvet det af. Se om det var noget.
   Bare fordi man har en familie, behøver man ikke at gøre alt sammen.

   Man skal huske og stå ved den man er. Tage sine egne drømme alvorligt.

   Resten af familien skal nok overleve. Og ellers bliver de gode igen. Hvis de bliver skuffede.

   VH Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.