Når kæresten skal udsendes

Kæresten skal udsendes og det kan godt virke skræmmende. Spørgsmålene hober sig op. Både følelsesmæssige, praktiske og alt andet midt i mellem.

Man tror det er løgn, man vi har brugt et ½ år på forberedelse af forskellige karakterer. Nogle store og nogle små. Nogle nødvendige, og nogle som måske ikke bliver til noget.

kæresten skal udsendes hannah in colors antvorskov kaserne mænd i uniform lækker soldat soldaterkone kampvogn ikk IKK
Prøveturen var noget af det sjoveste jeg længe har prøvet

For nogle søndage siden var Brian og jeg til pårørende dag på Antvorskov Kaserne. Brian havde mødepligt og jeg var der med fordi jeg er pårørende. Egentlig ville jeg ikke skrive om dagen. Jeg har været i tænkeboks. For mit vedkommende er det et meget følsomt emne. Savnet, frygten og det at være alene. Tag det fra en som elsker sit eget selskab og som sagtens kan få tiden til at gå selv.

Hvis jeg bare kan hjælpe en ung pige

En nat jeg ikke var træt, lå jeg og google på emnet. Det ene opslag efter det andet dukkede op. De var fra oprevne og triste piger, hvis kærester skulle udsendes. Jeg blev virkelig rørt. Det rammer mig lige i hjertet.

Den nat bestemte jeg mig for at skrive denne artikel. Fordi der er brug for den. Det konkluderede jeg den nat. Resten af tiden op til nu, har jeg tænkt over, hvordan jeg skulle gribe det an. Når kæresten skal udsendes, er der mange tanker og bekymringer.

Det skaber uro når kæresten skal udsendes

Egentlig havde jeg frygtet beskeden kom. At han skulle udsendes. Nogle missioner er selvfølgelig farligere end andre. Så når det ikke er direkte brændpunkt i en krig, så er det mest savnet man kæmper med. Men den kan nu også være voldsom nok.

Brian og jeg har i to år haft et langdistance forhold, inden vi flyttede sammen. Så lidt erfaring har vi. Men dette er anderledes. Vi har kendt hinanden i 13 år og været kærester i 4,5 år. Da vi kun var venner var han to gange i Afghanistan. Bare som ven, var det rigeligt skræmmende. Vi sms’ede om løst og fast. Rart at høre fra ham.

Udover afstanden da vi ikke boede sammen, har vi også en del erfaring i at leve adskilt, når han er afsted på lange øvelser. Flere gange har vi ikke haft kontakt i op til 2 uger. På nogle øvelser skal de slukke deres mobil og andre gange har de ikke mulighed for at få strøm. Oftest fordi de lever i en skov eller et andet sted uden muligheden for at få strøm.

Det skaber uro når ens kæreste skal udsendes. Savnet, ensomheden, vilde tanker når man ligger alene i mørket, tanker om at han måske en dag får PTSD eller det værste: at han falder. Jeg kan simpelthen ikke få mig til at skrive ordet. Men I ved hvad jeg mener.

Tænk dig om inden du vælger en soldat som partner

Den her er til pigerne. Tænk dig om inden du vælger en soldat. Jeg siger det udelukkende, for det stiller høje krav til dig som hans pige. Det er også skrevet udfra mine egne erfaringer med min egen lækre soldat.

Når jeg skriver, at det stiller høje krav mener jeg:

 • Du skal kunne finde ud af at være alene i kortere og længere perioder, når han er på øvelse.
 • Når han er afsted, skal du selv kunne løse evt problemer som kommer. Både dine egne og nogle uforudsete fælles. Du skal kunne tage beslutninger på egen hånd
 • Jalousi er simpelthen et no-go. Hvis du lider under det, får I med garanti mange problemer. Det gælder i øvrigt begge veje. Som soldat sidder din pige meget alene. Uventede eller ventede følelser kan dukke op. Enten går de over med din rationelle tilgang eller også kan de eksplodere.
 •  
 • Med tiden bliver I nød til at opbygge et solidt og trygt parforhold. Jeres kommunikation skal have høj prioritering. Ofte har man kun meget kor tid at snakke i. Hvis man er så heldig at få noget. Så når I endelig snakker sammen, skal jeres kommunikation være klogt og rart.

Men når det så er sagt, så synes jeg klart en soldat er en dejlig partner. Det er anderledes at have en soldat end en mand med et 9 – 5 job. De tænker anderledes. De er sjove. De har nogle færdigheder fra Hæren som gør at, man som pige føler sig tryg og passet på. Alt sammen noget man kan bruge, når kæresten skal udsendes.
Vi kommer heller ikke udenom, at soldater er lækre mænd. De er trænede, muskuløse, stærke og sjove at bryde med. Jer som følger mig, ved godt, at Brian og jeg tumler ret meget.

Pårørende dag var bedre end forventet

Pårørende dag var bedre end forventet. Jeg fik en masse god og ærlig info, som jeg kunne bruge til noget. Og hele dagen gik jeg med min flotte uniformerede mand ved min side.

kæresten skal udsendes hannah in colors kæresten skal udsendes hannah in colors antvorskov kaserne mænd i uniform lækker soldat soldaterkone berger

Der var både noget om praktiske ting. Såsom hvordan vi sender pakker, kommunikerer med både vores egen soldat og staben derovre. Vi så billeder af hvordan de skal bo. Vi så en dags plan om hvordan deres hverdag ser ud. Vi hørte om landet og byen de skal bo i. Hvilket legetøj de har taget med og meget andet nyttigt.

Os pårørende herhjemme fik også oplyst om alle de muligheder vi har for støtte. Også hvad proceduren er hvis det utænkelige sker. Børnefamilierne får også god hjælp. Det synes jeg er dejligt. Én ting er os uden børn. Men tænk hvis Brian og jeg havde 3 børn og jeg skulle stå alene med det herhjemme. Det er voldsomt familie arbejde. Men den situation er der mange som står i. Som jeg skrev før, så står kvinde hjemme alene med alt, når kæresten skal udsendes.

Vi fik et telefonnummer til “Hvad-skal-jeg-gøre-her” situationen. Her mener jeg ikke bare hvad en militær pakke må veje. Her er der også tale om følelser som uventet river én itu. Alt kan ske. Det skal man være forberedt på.

Pårørende bliver taget alvorligt

Som meget involveret pårørende, synes jeg det var dejligt, at de tager os alvorligt. Med hvad der end måtte dukke op. At de tilbød os alt det, kom meget bag på mig. Jeg tænker ikke, at der dukker noget op hos mig, som jeg ikke kan klare selv eller uden mine venners hjælp. Men det er dejligt at vide, at støtten er der, hvis noget dukker op.

Udover de forskellige oplæg med info, var der også hygge.

Vi blev fodret med lækker mad. Morgenmad og frokost. Der var kaffe, kage og vand. Der var prøveture i IKK’en. Den sidder jeg i på det første billede. Det var så sjovt. Det var meget anderledes end jeg havde skudt det til.  Våben var der også. Jeg havde en M10 og en M60 oppe og sigte med. Desuden en dyssekanon. Den sidste var så tung.

Kæresten skal udsendes og vi er forberedte

Til sidst får I lige et fælles billede af ham og jeg. Det skulle gå meget hurtigt, for hans græspollen allergi var ved at tage magten fra ham. Så læg lige oveni han ikke gider at fotograferes.

kæresten skal udsendes hannah in colors antvorskov kaserne mænd i uniform lækker soldat soldaterkone

Jeg har som soldaterkone egentlig været forberedt længe til en udsendelse. Jeg har fået masser af erfaring allerede fra alle de andre kortere perioder hvor vi har været væk fra hinanden. I starten lavede vi også fejl. Masser endda. Nu, ved jeg godt hvad og hvornår jeg skal gøre hvad. Der er dog én ting jeg aldrig kunne drømme om. Det er:

 • At ringe og græde, fordi jeg savner ham.

Det gør jeg ikke af den simple grund, at han ikke kan bruge det til noget, ej heller hjælpe mig. Han har travlt og er langt væk hjemmefra. Så hvad skal han bruge det til ? Han skal bare koncentrere sig om sit job. Så klarer jeg fortet herhjemme.

Fjollede ting og god stemning

At ved godt, at jeg både elsker og savner ham. Det er impliceret. Altid. Når jeg så endelige snakker med ham, snakker vi om sjove og fjollede ting. Med tiden har jeg lært, at min allerhøjeste adskillelse jeg kan holde til er 20 dage. Så går mit savn over i kroppen og sætter sig fysisk. Det er frygteligt og jeg hader det. Det er intimiderende og ødelæggende.

Så jeg er spændt på det halve år. Jeg har i afmagthed truet ham med at male hans kontor sort, når savnet tager over. For når jeg er i gang med noget, går tiden hurtigere og hovedet bliver beskæftiget med andre ting end savnet.

I sådan en situation ved at jeg min hundetegns halskæde vil hjælpe. Jeg fik den i fødselsdagsgave af ham. Læs indlægget her om historien om hundetegns halskæden

Så når kæresten skal udsendes, skal man være sej, udholden og trofast. Han skal være tryg ved at tage afsted og jeg takler det der end måtte komme alene. Eller med lidt hjælp.

Læs om hans første orlov hjemme her ➡ “Første orlov fra udsendelsen” eller “Anden orlov hjemme med min soldat”

Det var lidt tanker fra mig om et følsomt emne. Nemlig når kæresten skal udsendes.

? fra Hanne & Brian

You may also like...

2 Responses

 1. Michela siger:

  Hejsa, jeg læste lige dit oplæg om din mands udsendelse. Jeg er helt lost, jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre.. jeg er selv 19 år og har en næste på 21 som skal udsendes til sommer. jeg tænker på det HVER dag og græder tit ved tanken om den dag vi skal sige farvel. jeg ved ikke om jeg kan klare det, og ved ikke hvad jeg skal gøre…. hvad gjorde du da du var helt nede? tror du det er bedst at slå op også se om det kan fungere når han engang kommer hjem igen? jeg er kun 19 år og har ingen erfaring med forhold eller militæret. jeg ved bare at jeg langsomt bliver ødelagt……

  hvad gør jeg……

  knus Michela

  • Hanne siger:

   Hej Michela
   Sikke en redelighed. Det er ikke sjovt.

   Lad mig først spørge hvor han skal hen? Irak, Iran, Afghanistan eller måske Estland?

   De tre første er helt anderledes end den sidste. Min mand været 2 gang i Kosovo, 2 gange i Afghanistan og 2 gange i Estland. Vi har dog kun været sammen under udsendelserne til Estland. Vi var kun venner under de andre.
   Så jeg forstår om nogle, hvordan du har det. Jeg har set det fra begge sider. Som ven og som kone.

   Hvordan har han det med det ? Føler han det samme som dig ? Snakker I om det ? Ellers bliver I nød til det. Det er supervigtigt.

   Du spørger hvad jeg gjorde da jeg var nede? Jeg har holdt mig i gang. Jeg er bevidst om savnet, vores kærlighed til hinanden og hvad vi har sammen. Det holder os sammen. Så jeg er ikke nervøs for om vores forhold ville holde.

   Jeg holdte mig i gang. Jeg har mit eget firma, som tog meget af min tid. Så hygger jeg med ting i vores hjem, som man nu gør alene.

   Men generelt er jeg nok lidt for god til og være alene. Jeg storhygger mig i mit eget selskab.

   Fik du svar på dine spørgsmål? Ellers er du velkommen til og spørge mere.

   VH Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.