Kom i gang med at snorkle

Kom i gang med at snorkle


Gode råd til snorkling

Hvis du aldrig har snorklet før, så synes jeg du skulle prøve det. Det er så fantastisk og for alle. Man kan selv vælge niveau det skal være på. Snorkling på Gramvousa og Balos er et fint sted at begynde. Efter du har øvet med masken i poolen. Det ser måske ikke så spændende ud, men snorkling på Gramvousa og Balos har mere at byde på, end hvad du kan se oppefra land. Der sker meget nedenunder.

Selvom mange fraråder at købe udstyr på en turistdestination, kan man altså godt det. Hvis byen ligefrem har flere dykke- og snorkle udstyrs butikker, så er de ligeså godt som hjemme. Gå uden om det værste skrammel. Giv lidt mere og vær stolt af at du ejer snorkelsæt, som du kan tage med rundt i hele verden. Kom i gang med at snorkle med et godt sæt. Det holder længere og bedre.

Man kan på nogle ture låne udstyr. Men det ved jeg ikke lige om jeg har lyst til. Det er lidt ligesom trusser, ikk’ !? Dem låner jeg heller ikke ud til mine veninder.

Jeg er ingen ekspert i at snorkle.  Men jeg har snorklet nok til, at lære en nybegynder denne lækre og fantastiske rolige hobby. Så her kommer mine råd:

Køb en ordentlig snorkelsæt, som passer dit ansigt:

Det første du skal have er en maske og en snorkel. De fleste, ligesom mig selv, snorkler med et to-delt sæt. Andre har en full-face, som dækker et hele ansigtet. Det er en smagssag. Brian og jeg købte hver vores. I kan se forskellen nedenunder.

Øverst ➡ Brian med fullface masken og fjollede mig nederst med den to-delte maske.

Vælg den rigtige maske:

Brian valgte sin pga en velkendt følelse. Det var ligesom at have en gasmaske på når han er på arbejde. Han købte det i “FunDive“, som i øvrigt gav ham en god service. Masken kostede 60 € og svømmefødderne 30 €. Så er det altså også toplækker kvalitet.

Jeg valgte mit, fordi jeg altid har snorklet med et to-delt snorkelsæt. Jeg prøvede endda Brians i poolen. Den var ikke dårlig. Anderledes. Min er købt hos “Splash on the beach” i Platanias og kostede 43 €, som er billige sluppet for sådan et lækket sæt. Den var sat ned. Hvor meget husker jeg ikke med. Den er ikke ligeså god kvalitet som Brians. Men den er i den rigtige og fornuftige ende af mellem kvalitet.

Forskellen, som det tydeligt ses på vores billeder er, at hans fylder hele ansigtet. Desuden har han ikke noget i munden, som jeg har. Nogle kan ikke lide det. Så ville en fullface være bedre. Når man snorkler og stopper ude på vandet, og skal sige noget, skal en fullface helt af og sidde op i panden, mens jeg bare skal have snorklen ud.

En sidste ting, jeg vil fremhæve som værende forskellig, er at den er anderledes at trække vejret i. Der skal arbejdes lidt mere. Men når teknikken er på plads efter lidt øvelse, så tænker man ikke mere over det. Begge sæt er gode. Det er smag og behag.

Husk i øvrigt, at glasset i din maske skal været hærdet. Eller som det hedder på engelsk “Tempered glass”. Så er du sikker på, at det ikke splintres og du får noget i øjet.

Snorkel

Snorkler kan man gå i mange udformninger. Egentlig er det bare et rør, som du skal trække vejret i. De kan fås med ventil, bølgebrydere og andre spændende ting. Hvis du bare skal tøffe lidt rundt i overfalden, så betyder det ikke så meget hvad du vælger. Hvis du derimod skal ned og baske rundt, er det ikke lige meget hvad du vælger. Det vil jeg ikke rådgive om, da jeg ikke gør i det. Jeg tøffer bare rundt i overfladen og kigger. Til gengæld gør jeg det i ret lang tid. Min egen har en ventil, som holder vandet ude.

De fleste snorkler har en ventil. Det er den i bunden. Min har også sådan en. Kig på billedet. Dem bruger du til at puste ned i, mens du tøffer rundt, så røret tømmes for vand. Lidt ligesom en blåhval, som sprøjter vand op. Man kan godt vælge en uden. Så skal vandet i røret bare pustet op og ud. Det er lidt sværere, men ikke meget. Ventilen bliver med tiden mør. Sådan er det med reservedele.

Snorklen skal føles blød i munden. Du skal kunne have den i munden uden besvær. Hvis du krampeagtig prøver, at holde den fast, dur den ikke til dig.

Tænk over farven øverst på den. Når din ven eller kæreste snorkler derude, er det rart at den øverste del er orange eller anden iøjnefaldende farve. Det gør det nemmere at spotte ham eller hende. Min er orange.

Fødder

Fødder er slet ikke et must. Svømmefødder er godt, hvis du vil langt og lydløst omkring med minimal indsats. Hvis du dykker lidt ned, for at kigge nærmere på noget spændende, er svømmefødder gode til at komme hurtigt op. Men husk! Ikke for hurtigt, da du så kan få dykkersyge. Hvis du bare tøffer rundt i overfladen, behøver du ikke svømmefødder. De gør en forskel. Lån nogle først og tag en tur ud i baljen, så finder du hurtigt ud af om det om det er noget for dig.
Jeg har f.eks ikke nogle lige pt. Men på et tidspunkt skal jeg. Men først skal jeg spare op. Jeg vil hellere have et par gode fra en ordenlig butik end at nøjes.

Husk at de skal være bløde og korte. De hårde er til undervandsjagt og konkurrencesvømmere.

Påklædning

Din påklædning afhænger af nogle ting. Tid, sted og hvor meget sol du har fået i forvejen. Jeg har sagt det før, men siger det gerne igen, solen er brutal på vandet og æder dig levende. Så jeg synes man skal tage noget på, som beskytter dig. Tøj synes jeg er det bedste. Det bruger jeg altid selv.

Badedragt, bikini, tankini, våddragt, tørdragt, badeshorts eller en mere eller mindre helkrops dækkende badedragt som dækker 100 % mod solen. Jeg har selv lidt forskelligt. En våddragt, flere bikinier og flere forskellige slags badedragter. Mit næste projekt bliver en heldækkende badedragt.

Når jeg snorkler har jeg altid flere forskellige med. Det dækker alle mine behov på alle tidspunkter af dagen og i ethvert miljø.

Vejrtrækning og udgangspunktet

Nu har du alt, og så klar til at komme ud og prøve det hele af. Start i en pool og ryk først ud i havet, når du har fået styr på vejrtrækningen. Hvis du ikke har en pool, når det næstbedste være en stille bugt uden bølger eller i et badekar.

Vejrtrækningen er vigtig. Det er meget anderledes at trække vejret i en snorkel eller i en fullface maske. Det er sværere. Lad være med at gå i panik. Tag den tid det tager, at lære det ordentlig inden du bevæger dig videre ud i havet.

Start ved kanten eller på trappen med at tage masken på. Tryk den let ind og før remmen bag om hovedet. Hvis du har langt hår som mig, så flet det og lad det hænge. Remmen kan ellers ikke komme over. Masken kan sidde uden hjælp på ansigtet. Bare lad den side lidt for at vænne dig til det. Tag remmen over når du er klar. Det kan godt føles lidt klaustrofobisk.

Når masken er på tager du mundstykket ind i munden. Snorklen sidder klipset fast til remmen på masken på siden af hovedet.

Træk vejret stille og roligt. Lad være med at gå i panik. Når du er klar, kan du enten sidde på hug i vandet og lade dig sænke. Eller stå oprejst og bukke dig forover. Måske skal du lige ned i knæ.

Hvis din maske er utæt, stopper du bare, retter på den og gør det samme igen.

Gør dig klar til at blive taget med storm. Livet under vandet er så fantastisk. Der er selvfølgelig ikke meget at se i en pool. Kun gamle menneskers ben og badedyr.

Men nu kan du snorkle. Så er det bare om at komme ud og kig på noget smukt.

Hvor kan jeg snorkle ?

Lige hvor du vil. Selvom man ikke skulle tro det, så er der masser at kigge på. Selv på lavvande. Og hvis du ikke snorkler, så finder du aldrig ud af det.

Læs også ➡ “Snorkling på Gramvousa og Balos på Kreta”

Det er bedst, at være mindst to. Så kan I holde øje med hinanden. Når man snorkler og kigger på livet under vandet, kan man også nemt glemme tid og sted. Det gør jeg i hvert fald. Jeg tøffer bare hen, der hvor der er noget at kigge på. Gør dig selv den vane, at poppe op en gang i mellem og kig tilbage.

Læs også ➡ “Sommerhus med ro, vovse og vandsport”

Hold dit udstyr i topform

Hvis du kom i gang med at snorkle, så skal du også vide der er minimal vedligeholdelse. Men ikke desto mindre er det godt at vide.

Klorvand, sol og saltvand tager hårdt på alt. Så hvis du vil passe på dit udstyr, det formoder jeg du vil, skal du huske at skylle. Skyl alt saltvandet væk. Husk at skylle snorklen indeni også. Saltvand kommer ind alle steder. Lad det tørre liggende på noget, som ikke er varmt, og i skyggen. Ingen sol. Gerne vind. Selvom den ikke ligger i solen, bliver den tør.

Kom i gang med at snorkle og husk at nyd det

Hver gang jeg får en chance for at kunne snorkle, gør jeg det. Desværre bor jeg ikke lige ned til havet. Men hvem gør det ? Hvis du virkelig har mod på det, synes jeg at du skulle kom i gang med at snorkle. Der er ikke bedre tidsfordrev.

Inden jeg slutter skal I lige have et sødt billede af min schæfer Musse og jeg som snorkler på Nordfyn. Musse bor desværre ikke hos mig. Hendes historie kan læses her.

kom i gang med at snorkle Sommerhus med ro, vovse og vandsport schæfer våddragt limitpro storm nordfyn snorkling i danmark jørgensø hasmark snorkelsæt hygge med hunden gammel schæfer

 

Det var alt. Jeg håber du kom i gang med at snorkle. og at du vil blive ved.

? fra Hanne

You may also like...

5 Responses

 1. Jens Ole Frederiksen siger:

  Nej aldrig – dykkersyge opstår kun ved brug af flaske. Til gengæld dur det ikke at gå alt for langsomt op fra store dybde, hvis man ikke bruger flaske ?

 2. Jens Ole Frederiksen siger:

  Hej Hanne
  Bare lige til din orinetering, så kan man altså ALDRIG nogensinde få dykkersyge, hvis man dykker med snorkel – kun hvis man dykker med flaske.
  Hilsen
  Jens Ole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.