Kylling på spyd over bål

Sidst opdateret:
En hel kylling steges på et stort spyd over et bål

Hvis der er noget os friluftsentusiaster elsker, så er det at nyde et godt og solidt måltid mad ude i naturen. Og endnu bedre er det, når det foregår i varmen af et hyggeligt, knitrende bål.

Helstegt kylling kan laves på mange måder, men vi mener helt bestemt, at den hyggeligste måde er på et spyd over et bål. Kylling på spyd kaldes også rotisserie kylling, hvilket egentligt bare betyder, at den roterer rundt om sin egen akse og dermed tilberedes fra alle vinkler.

I dette blogindlæg får du en supernem opskrift på lækker og saftig rotisserie kylling over bål – og med stegt hokkaidogræskar som tilbehør. 

Opskrift med hel kylling på spyd over bål

Tid: 3 til 4 timer | Portioner: 2 til 3 | Økonomi: Billig | Sværhedsgrad: Nem, men tidskrævende

Opskriften i sig selv er ret simpel. Du kan stege kyllingen som den er, men du kan også vælge at krydre eller marinere den, hvis der skal lidt ekstra smæk på smagen.

Husk, at udendørs madlavning bare tager længere tid, og at stegetiden kan variere meget efter bål og vejr – så start i god tid! Det kan også være en god idé at have en masse brænde klar, så du let kan holde bålet i gang. 

Det skal du bruge:

  • 1 hel kylling
  • 1 lang pind, som kan bruges som kyllingespyd
  • 2 Y-formede pinde eller stabelbare mursten
  • Snor eller små tilspidsede pinde
  • 1 stort hokkaidogræskar som tilbehør
  • Sølvpapir
  • kniv
  • 1 bål

Sådan gør du:

  1. Start et bål. Det skal være så tilpas bredt, at gløderne ligger under hele kyllingen, så alle dele af kyllingen får varme og bliver stegt.
  2. Stabel mursten eller slå de Y-formede pinde i jorden, så de har en afstand, der passer med dit kyllingespyd.
  3. Fjern bark og snavs fra spyddet, der hvor kyllingen skal hænge. Kør kyllingen ind fra den ene ende af spyddet. Sørg for, at denne ende af spyddet ikke rører jorden. Hygiejnen er måske ikke den bedste i en skov, men der er stadig ting, du kan gøre for at forbedre den.
  4. Når kyllingen er på spyddet, skal du fæstne den med snor eller små tilspidsede pinde. Pointen er, at den skal kunne drejes sikkert rundt uden at vende sig, så alle sider af kyllingen får varme og bliver stegt. 
  5.  Når det er tid til at kyllingen skal vendes, drejer du spydet. Hvis spyddet ligger på to Y-formede pinde, kan du dreje og binde det fast til pindene. Hvis du bruger mursten, kan du dreje spyddet lidt og lægge en tung mursten ovenpå.
  6. Sådan bliver du bare ved, indtil kyllingen er stegt hele vejen rundt. Det tager mellem 3 og 4 timer. Husk at fodre bålet med brænde, så der hele tiden er masser af varme gløder.
  7. En halv time før, at kyllingen er færdig, skærer du hokkaidogræskarret ud i 4 dele, fjerner kernerne, pakker det ind i 3 lag sølvpapir og lægger pakken ind ovenpå de varme gløder. Vend pakken en gang imellem, indtil det er tilpas stegt hele vejen rundt.  

Tips til stegning af kylling på spyd over bål

Det kan være svært finde ud af, hvornår en helstegt kylling er færdig. Især, når du ikke har et smart stegetermometer lige ved hånden. Hvis din kylling fået omkring 3 timer hele vejen rundt ved jævn varme over bålet, så burde den være færdigstegt. 

Hvis du ikke kunne vente og er kommet til at tage kyllingen af bålet for tidligt, kan du altid gemme den del af kyllingen, som stadig er rå, til tilberedning næste dag. Fjern skroget, kom det rå kyllingekød i en lufttæt pose, og steg det næste dag over et nyt bål.

Du kan også gå på opdagelse i vores andre outdoor-opskrifter, og se, hvad du ellers kan bruge kyllingresterne til. Vi har blandt andet en lækker opskrift på morgenmadsgryde på bål med rester fra dagen før og idéer til, hvordan du kan lave forskellige båltapas over bål med forskelligt kød og grøntsager.