Lag på lag princippet

Lag på lag princippet er det eneste rigtige at gå efter når du vandrer. I hvert fald hvis du spørger mig. Lag på lag princippet handler om at klæde sig i lag, så du kan regulere din kropstemperatur. Ligesom du radiatoren derhjemme og som når du tager en trøje af og på. Ude i vildmarken har du bare ikke muligheden for så meget. Derfor er principperne vigtige at kende.

Fra inderst til yderst med lag på lag princippet

Når jeg skal vælge tøj til mine friluftseventyr, starter jeg altid inderst og ender yderst. Yderst mener jeg hue og handsker. Hvad skal jeg have på vedvandringens start ? Hvad skal med i rygsækken og ligge så jeg kan få det hurtigt ?

Inderst lag: Undertøj

Det helt inderste lag er dit undertøj. For mit vedkommende er det trusser og en BH. En blød trusse, som ikke skarver eller sidder og gnaver ind i hoften under din rygsæk. Gud forbyde det! Min BH er altid en blød sports BH med skåle – dog uden polstring i dem. Det kan både være bomuld, uld eller en blanding. Det smarte ved den måde jeg gør det på er, at jeg ikke skal skifte til andet, når jeg skal sove. Bare ned i posen og putte.

Mit materiale er alt muligt, når det kommer til undertøjet. Jeg sveder ikke meget, så jeg har ikke oplevet nogle problemer der. Hvis du sveder meget, så gå efter uld.

Mellem lag: Svedtransporterende tøj

Her skal du tænke enten uld eller en blanding som suger sved. Vi sveder alle. Nogle gør det bare mere end andre. Jeg sveder som sagt ikke ret meget. Men jeg bruger uld. Uld er guld, som nordmændene siger. Hvis alt uld klør på dig, så find noget andet som er svedtransporterende.

For mig er der meget forskel på dette lag når jeg vandrer om sommeren og om vinteren. Uld er også godt om sommeren. Det køler nemlig også. Resten er nok mere en smagssag.

Mit andet lag om vinteren er ALTID en lang uldtrøje. Ikke nødvendigvis lange underbukser. Mest fordi jeg ikke bryder mig om følelsen om noget inden under mine vandrebukser. Jeg har dog måtte sluge kamelen i frostgrader mellem -5 og -10 grader og tage dem på. De er ALTID med i rygsækken. Men kun om vinteren.

Om sommeren tager jeg ofte kun 1 t-shirt på og en anden slags trøje som ikke er en uldundertrøje. Jeg stjæler ofte også Brians tøj med. Primært når han er udsendt, for så savner jeg ham og hans tøj dufter af ham.

Mellemlag: Det varmende lag

Når der styr på det inderste lag, så skal vi have noget dejlig varme. Varmen kommer jo ikke fra tøjet, men fra din varme krop. Det varme skal du holde tæt ind til kroppen. Samme princip gælder for øvrigt i din sovepose. Men det er en en helt anden artikel, som vi tager i en artikel.

Som det varmende mellemlag bruger jeg enten uld, fiber eller et blandingsprodukt. Du kan se mange af dem i denne artikel “Tøj til vandring om vinteren“. Artiklen er skrevet dengang jeg havde et sammenarbejde med Spejdersport. Så linksene går ind til deres side. Så ved du det.

Yderlag: Lag på lag princippet som tager vind og sne

Det yderste lag er sidste del af lag på lag princippet. Det sidste lag skal tage vind, vejr, sne, sand eller hvad du nu er ude i. Det kan både være et decideret regntøj i et åndbart materiale, hvor du kan bevæge dig frit. Personligt har ejer jeg ikke regnbukser. Jeg har almindelige vandrebusker på, so, så tørrer efter noget tid. Hvis et skybrud overrasker mig, finder jeg et sted at stå i læ.

Nu ved du hvad hvorfor lag på lag princippet er smart. Kropstemperatur regulering og beskyttelse mod kulde og vand. Hvis du vil læse mere kan du også tjekke CurlyCampers artikel ud om samme emne.

Til slut får I lige et billede mere. Fra de gode gamle dage i 2018, hvor lag på lag princippet virkelig gælder. God fornøjelse.

Vælg den rigtige rygsæk til vandring lag på lag princippet

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.