Pandekager på bål

Pandekager på bål er hyggemad, som tager lige så lang tid som det tager at falde ned, slappe af og resette. Det er virkelig hyggemad. Jeg har før bagt pandekager. Både hjemme på Soldatens Lod og på mine vandreture. Én af gangene var i Hvide Sande, hvor jeg købte en færdigblandet flaske og bagte dem i min minitrangia. Den dagbog kan du læse her ” Hviledag med pandekager på bål“.

Hvis du hellere vil stege en hel kylling over bål, skal du se min opskrift “Kylling på spyd over bål” eller kig i alle mine “Opskrifter til bål”. Det er mit ønske, at du finder ligeså meget fred og ro i at lave mad over bål som jeg gør.

Mad på bål er bedst

Når du skal lave mad over bål, skal du naturligvis have et lækkert bål, som varmer og knitrer dejligt. Når det er på plads, skal du have en stegepande af en art som kan tåle ild. Jeg har en stegepande af støbejern. Den er tung og fantastisk. Tåler alt og finder sig i alt.

Så starter du et bål op og venter til der er små flammer og gløder. Medmindre din pande er højt oppe, så giv den bare gas.

Mit bål var ikke så stort. Alt brænde var meget vådt og fundet i bunden af skoven. Derfor ryger det så meget på billedet.

Opskriften på pandekager på bål

Dejen rækker til 4 store pandekager eller 5 lidt mindre. Jeg bagte mine til den tykke side. De er uden sukker, mel og mejeriprodukter. Så de er både laktose- og glutenfri og veganske. Ikke noget jeg som sådan går efter. Jeg brugte bare hvad jeg havde i skabene.

Til gengæld er de med sprut. Hvis der er børn med kan rosinblandingen være med juice eller bare dække dem med vand. De skal bare ikke være tørre. 

Honningkagekrydderiet kan du bytte ud med kardemomme, kanel eller hvad du kan lide af krydderier i dine pandekager.

Æblet var et jeg sankede på vej ud til bålstedet. Den var slet ikke med i den oprindelige plan.

Dejen laver du i forvejen og tager med ud til bålet. Den kan godt holde sig.

 • 3 dl vand
 • 1 dl marsala
 • 2½ dl glutenfri mel
 • ½ tsk bagepulver
 • 1 stor tsk honningkagekrydderi
 • 1 dl kokossukker
 • Smør til stegning

Topping

 • 1 lille dl druknede rosiner og mandelspilter i marsala
 • Hele mandler
 • Duo Choko chokolade creme
 • 1 æble

Sådan gør du

Der skal masser af smør på panden. Når smørret er smeltet og syder ganske lidt hælder du dej på. Stop når diameteren er tilpas stor til din smag.

Mens den steger på den ene side kan du puste ind i bålet, for at skrue op for varmen. Vend den om når den er lysebrun og har en svag stegeskorpe.

Mens pandekagen steger på den anden side, skærer du æblet ud. Bare lad det stege på begge sider til det er lækkert blødt og har en stegeskorpe. 

Når pandekagen har steget igennem på begge sider, tager du den af varmen og lader den køle ganske kort. Nederst smører du chokolade creme ud. Derefter drysser du de hele mandler på. Til sidst  kaster du i kådhed den druknede rosin- og mandelsplint blanding på. Så er du klar!

Bare fortsæt på samme måde. Pandekage efter pandekage.

Pandekager på bål stemning

På Hannah In Colors Facebook og Instagram lagde jeg et lille klip op med bålet. Mest for dem som savner bål og trænger til at se og høre et. Bagefter kommer opskriften.

Til sidst får I nogle stemningsbilleder fra dagen. Den var FANTASTISK. Jeg skal snart lave bålmad igen. God fornøjelse. 

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.