Råkoldt og masser af sne

Råkoldt beskriver bedst denne dag. Selvom solen skinnede så dejligt, skal man absolut ikke lade sig narre. Det er råkoldt.

Fakta
Dag 21
8 km i dag og 165 km i alt
Fra stalden i Hjerpsted til shelteret i Højer

Sikke en flot solskinsdag.

Jeg vågnede ude i stalden, da bondemanden skramlede lidt rundt. Det var tidligt og fårene skulle lukkes ud. Sådan er livet på landet med dyr.

Strak min krop i soveposen og prisede mig lykkelig for at jeg var sund, rask og på vej mod mit mål.

Råkoldt og tælling til at stå

Det var så råkoldt ude i stalden. Det er dejligt jeg kunne stå op og tage mine bukser på. Det er nemlig bagdelen ved mit lille telt på en vintervandring. Der er plads til at sove. Men ikke så meget andet.

Når det er så råkoldt som nu, kan det godt virke uoverskueligt at skulle stå op og komme i gang. Råkoldt og bidende kulde æder bare én op. Lige så langsomt. Det er med at tage kropstemperaturen alvorligt. I -5 til -9 kan du virkelig komme til skade, hvis du nedkøler for meget.

Hvis du har tisset og ikke har taget bukserne ordentlig på, kan et lille bart stykke hud starte det hele.

Først opdager du intet. Man er måske vant til at sjuske og er sluppet afsted med det.

råkoldt

Så fryser man lidt og tænker:

“Det går nok, det plejer det jo. Og jeg får nok bare en forkølelse eller højest en influenza”

Det er slet ikke pointen. Pointén er at du skal være skarp til at klæde dig på, når det er råkoldt. Kroppen skal have hjælp og noget at arbejde med.

Hvis du først fryser lidt, som i ovenstående eksempel, så er der ikke langt til at blive syg. Kulden sidder længe i kroppen, hvis man ikke bliver varmet op igen. Hvis man tilmed skal ned i soveposen bagefter, så kan du godt regne med at være kold i den.

Det er frygteligt at fryse. Det lammer og dræber alt. Så min pointé er: Pak dig ordentligt ind – hele tiden. Skift hurtigt. Råkoldt er ikke til at spøge med.

Indenfor på en vintervandring

Jeg sad inde noget af dagen. Fulgte op på mine dagbøger. Fik pakket min taske om og ryddet den op.

De havde en gammel døv hund, som var meget interesseret i min mad. Behøver jeg at sige det var en labrador? Hold op de er madglade.

Og en her var så døv oveni. Men jeg fik reddet mine elskede marcipanbrød. Dem rører man ikke. De er mine buffere. Det var Hunni nu ligeglad med.

Hvis du tror jeg konstant har været udenfor i 21 dage, så bliver jeg desværre nød til at skuffe dig. Det er dét alt for råkoldt til. Brrrr.

Jeg varmer mig indenfor, når jeg kan.

Hvis folk byder mig noget, og jeg har lyst eller mangler noget af nød, siger jeg ja.

Jeg får en masse tilbud. Lifte, bad, haven til mit telt, tøjvask, mad, drikke, kaffe, vand, strøm og en seng.

De fleste gange takker jeg nej tak til. Der er dog altid tilbud, jeg takker ja til.

Strøm og så en have til at slå mit telt op i. Og kaffe. Der er de tre tilbud, som frister hver dag.

Jeg tager 1 dag af gangen. Men har stadig det store overblik.

Råkoldt vejr kræver 4 lag tøj

Folk spørger mig, altid hvad jeg har på. Specielt når jeg vandrer om vinteren. Jeg anbefaler, at kigge på min artikel, hvor jeg har listet min vandreuniform til vintervandring. Med links. Så det skulle være lige til at gå til.

Noget jeg har lært på denne vandretur, er forskellen på at have varmen og overskudsvarme.

Noget jeg fik forklaret, af min kontakt fra Spejdersport, da jeg ringede til ham. Det var råkoldt og kulden bed da jeg startede denne vintervandring. Det kom bare rigtig bag på mig. Hvad jeg ikke vidste på det tidspunkt, var at det ville blive endnu koldere.

Jeg priser mig lykkelig for der opkald. Han øffede lidt, da jeg fortalte, at jeg ikke havde taget min Warmpeace dunvest med.

I dag kan jeg godt se logikken i at tage den med. Råkoldt skriger på den dunvest. Den var seriøst min redning. Den gjorde forskellen mellem varmt og overskudsvarmt.

Jeg havde ikke taget den med, simpelthen fordi jeg ikke troede den ville blive nødvendigt.

Så sådan kan man også lære tingene. På den hårde måde. Jeg priser mig lykkelig for, at kunne ringe og trække på så stor erfaring som Spejdersport og min kontakt har.

Det endte med, at Brian sendte det hele. Min Warmpeace dunvest, min Asivik quilt og min Asivik 20 ltrs drybag.

Min drybag skulle bruges til at pakke mit telt ned i. Den medfølelse pose var komplet umulig.

Teltet skal pakkes snorlige sammen, ellers kan den ikke være der. Glem det. Så hellere en drybag i ordentlig kvalitet.

Videre til sidste overnatning

Jeg skulle ikke vandre ret langt. Så jeg ventede ret længe. Solen var næsten gået ned.

Jeg havde lyst til at gå i mørke. Det får jeg engang imellem. Landskabet, stemningen og dine sanser forandrer sig helt vildt. Det fascinerer mig stadig, at jeg kan gå rundt i en skov i total mørke og finde min vej. Selvfølgelig med pandelampen på.

8 km for mig nu er jo bare ingenting. Heller ikke med vægt på ryggen. Så de km nappede jeg hurtigt.

vandring alene hannah in colors vandring vandring i danmark vandring året rundt vintervandring vandring om vinteren nationalparken vadehavet vadehavet diget Hjerpsted højer shelter buff råkoldt Råkoldt

Råkoldt var det, så min Buff kommer helt op, så jeg er helt pakket ind.

Da jeg kom til Højer kildede det lidt i maven. Nu var jeg endnu tættere på mit mål. På grænsen.

Jeg traskede ned til shelteret og blev så lykkelig da jeg så det. Nu lignede det sgu noget. Nu lignede og føltes det som rigtig vandring.

Månen var kæmpe stor og kastede lyset tilbage fra alt den hvide sne. Det var så smukt. Jeg stoppede og sukkede. Tænkte at jeg måtte være den være den heldigste vandrer i verden.

Jeg har set så mange smukke stjerne- og frostklare nattehimler. Når jeg kryber ind i mit lille telt, stopper jeg altid lige og kigger op. Kigger rundt. Sukker. De blinker de stjerner. Kun  til mig. Når jeg har fundet Karlsvognen, går jeg videre og kryber ind i mit telt. Eller i shelteret.

Dagen sluttede med en amagermad fra tasken og lidt iskold vand som skar min hjerne i to, for så til sidst at fryse den. I skulle se mit ansigt, når jeg drikker iskoldt vand, som har lagt i -5. Det er hverken kønt eller dannet. Til gengæld er det hylende sjovt.

Det skulle blive en iskold nat, så jeg puttede mig helt ned i soveposen og faldt til ro.

? fra Hanne

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.