Træning med mit ildstål

Træning med mit ildstål var dagens projekt. Da Brian var udsendt, snakkede vi om at starte bål. Han er ellers sindssyg svær og lokke ud i naturen i hans fritid. Så da han sagde ja, var jeg ellevild og kunne ikke vente. Tænk engang! Bål og min mand. To ting jeg er ret vild med. Kan det blive bedre ?

Dagens projekt gik ud på træning med mit ildstål. Jeg er ret ferm til bål. Men slet ikke med mit ildstål. Eller tændstål som det også hedder.

Når jeg starter bål, er det med forskellige slags tændstikker. Lange pejs tændstikker. Storm- eller vandtætte tændstikker.

Det går fint og jeg har gjort det en del gange. Nu er min drøm at starte bål KUN med ildstålet. Senere med ildbor med bue og et håndildbor.

Må jeg prøve nu, mus ?

Brian og jeg begav os ud på den lille tur til Soldatens Lod. En plads i Slagelse med shelter og to bålsteder.

Vi samlede birkebark fra fældede træer i skoven og begav os hen til bålpladsen. Som I kan se nedenunder er der lidt forskel. Jeg ved altså ikke hvorfor Brian ser så trist ud. Det var han slet ikke.

Ingen af os er særlige gode til ildstål. Når Brian starter bål i militæret er det ikke med tændstikker fra feltrationerne. Eller med en lighter.

Vi havde kigget lidt på YouTube og startede bare ud. Sådan lidt grøn. Et sted skal man jo starte. Brian startede ud. Tålmodigt prøvede han igen og igen.

Han fik gnister og bålet startede på magisk vis. Vi slukkede igen og så var det min tur. Jeg fik også til sidst. Det blev Brian igen. Han kæmpede lidt, da det græsset ikke var helt tørt. Jeg blev utålmodig:

“Mus, må jeg ikke godt prøve nu ?”
“….”
“Jeg har en idé, som jeg vil prøve”
“….”

Intet kom der fra ham. Men da jeg kiggede på ham, kunne jeg se han smilede og satte tempoet op. I protest. Til sidst gav han mig ildstålet. Hvor er det dejligt at starte et bål sammen.

Træning med mit ildstål

Vi skiftede begge til at starte bålet. Når vi så havde startet det og det kørte, slukkede vi det hurtigt igen. Så startede den anden op igen og sådan kørte det.

Træning med mit ildstål virker altså

Når jeg får en idé, så kaster jeg mig altid ud i den. Den forfølger mig indtil jeg indfrier den. Jeg forbereder mig altid. Ligesom den sommer i 2017 hvor jeg forberedte mig på min første vandretur mellem Esbjerg og Ringkøbing.

træning med mit ildstål bål birkebark slagelse soldat soldatens lod hvordan starter man et bål birkebark

Det samme med dette. Selvom jeg sidder pænt på billedet nedenunder og smiler, så er jeg fokuseret og ihærdig.

Så min træning med mit ildstål virkede. Alle de gange jeg strøg ned af stangen fik jeg mere og mere styr på håndteringen af den. Vi snakkede om den video vi havde set og om hvordan Ed Stafford gør det i alle de udsendelser, vi har set med ham. Vi er ret vilde med Ed Stafford.

Øvelse gør jo mester som man siger. Vi er ikke eksperter endnu. Måske bliver vi det heller ikke. Men det at vi begge har lyst til og spendere tid sammen og hygge med at tænde et bål, er ret så fedt.

Mit mål er at kunne tænde et bål med mit ildstål. Sådan indenfor en overskuelig tid. Halve og hele timer går ikke.

Kender du et og træning med mit ildstål?

Ved du hvad et ildstål er ? Den består af to ting. En stang med håndtag og en stryger. Strygeren kører så ned af stangen, hvorefter der helst skulle komme små gnister. Ligesom på en stjernekaster.

Idéen er så at de små gnister fanger noget småt og starter med at brænde. Det man kunne starte med, kunne f.eks godt være det jeg rækker Brian på billedet nedenunder.

træning med mit ildstål bål birkebark slagelse soldat soldatens lod hvordan starter man et bål birkebark


Kun de små tynde tørre blade bruge vi. Faktisk havde jeg også et meget romantisk og frækt spørgsmål, mens jeg holdte den blege dusk i hånden. Måske kan du gætte det.

“Mus, vil du gifte dig med mig ?”
“Vi er jo allerede forlovet, skattepige”
“Ja, det er rigtigt, men jeg elsker og drille dig og spørge om det igen”

Og Brian har ret. Vi er faktisk allerede forlovet. Det blev vi i sommers. På vores ferie på Kreta. 2 gange friede jeg til ham inden. Første gang på en vandring i Nationalpark Thy. Den anden gang på en by vandring i København, da jeg stod på Langebro og savnede ham så frygteligt. Begge gange fik jeg et nej.

bål birkebark slagelse soldat soldatens lod hvordan starter man et bål birkebark


Måske havde sådan en tør kedelig dusk heller ikke gjort noget godt. Jeg tænker mænd vil have røde roser og champagne, hvis de bliver friet til.

Nok om frieri, forlovelse og kærlighed og tilbage til ildstål.

Ildstå kommer i mange udgaver. Min er fra Spejdersport, men den er ikke sponseret. Brian har givet mig den i gave. I kan se den her. Faktisk er der kommet en opgraderet udgave af min Wildo Ildstål. Den skal jeg helt sikkert have fingre i. Den kan I se her,

Vil du læse mere fra Soldatens Lod

Efter den sidste omgang træning med mit ildstål gik vi hjem. Og med Brian går det hurtigt. Han går som om han var på dødsmarch med militæret. Soldater går altid meget hurtigt for at komme fra A til B så hurtigt som muligt. Ligesom da vi vandrerede Samaria Kløften på Kreta.

Næste gang konkurrerer vi. Det ville vi også have gjort denne gang. Men Brians ildstål var stadig i Estland hvor han var udsendt. Så det venter vi på. Jeg glæder mig. Det bliver så sjovt.

Hvis du vil læse flere artikler, historier og oplever fra Soldaten Lod i Slagelse, så kan du kigge her. Det er vores nærmeste bålplads.

Eller du kan se os bruge tændstålet på Hannah In Colors’ YouTube kanal. Husk lyd, da vi snakker sammen og ilden knitrer så hyggeligt.

Grønt hjerte fra Hanne & Brian

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.