Friluftslivet har ændret min jul

Friluftslivet har ændret min jul på en fantastisk måde. Det er først gået op for mig denne december. Efter min vandring alene på vestsjællands kyst alene i december 2019, kom tanken bare til mig. Noget var anderledes ved julemåneden denne gang. Først kunne jeg ikke rigtig finde ud af det. Men nu forstår jeg det. Det er mit friluftsliv, som har ændret det. Friluftslivet har ændret min jul og nu skal jeg forklare jer hvorfor.

Lykkelig i barndommens land

Alle de her tanker kickstartede juleaften 2018. Dengang holdte jeg jul alene i naturen. I et shelter i skoven ved vandet. Jeg tog en kæmpe risiko, fordi jeg ikke vidste om det ville blive godt. I teorien havde jeg tænkt scenariet igennem. Men ville det holde i virkeligheden ? Det gjorde heldigvis.
Det var startskuddet på at følge mit hjerte og gøre hvad jeg havde lyst til. Ikke følge andres ord, meninger, holdninger og krav.

Når jeg tænker tilbage på min barndoms jul, var det god. Der var alt hvad hjertet kunne begære. Det var først da mine niecer og nevøer begyndte at komme, at det splittede min jul. Så blev min rolle og plads skubbet ud. Jeg kunne ikke finde den mere. Derfra gik det stødt ned af bakke i mange år.

Da jeg vandrede overvejede jeg, om jeg skulle skrive denne artikel. Selvom jeg er kommet videre og selv bestemmer i dag, så fik en oplevelse overbevist mig. En udsendelse på DR1 om “Mia på 24 hader julen“. Hendes forældre er begge døde og hun aner ikke hvilket ben, hun skal stå på. Det ramte mig. Der var brug for min artikel. Der er mange derude, og måske også blandt mine læsere, som har det på samme måde. Både som Mia og jeg. Jeg vil gerne vise, at det kan ende lykkeligt. Men man bliver nød til at gøre noget aktivt.

Til jer der ikke ved det, så er jeg vokset op i en plejefamilie. Hvilket i sig selv er garanteret identitetskrise lige der. Smæk så jul, december og juleaften oveni. Det var meget smertefuldt, at jeg ikke vidste hvor jeg hørte til. Tilbud fik jeg nok af. Jeg følte mig bare ikke hjemme nogle steder. Det er svært og tage fornuftige beslutninger med kaos indeni.

Friluftslivet har ændret min jul og mit fokus

Når jeg ser tilbage i dag, er grunden nok også, at jeg aldrig nogensinde tog stilling til hvad jeg kan lide og ikke kan lide. Hvad der giver mening for mig. Det andet er jo en måde, at melde sig ud af på fællesskabet. Hvilket jeg synes er synd. Der er plads til alle, hvad de så end kommer med.

I dag er mit fokus, at tilvælge alt det jeg faktisk gider. Når man først aktivt har taget valg, sker der altid noget magisk. Der plads til og se det positive. Der bliver plads og energi til at bruge tid på udforske hele konceptet. Og sidst, men ikke mindst man finder fred og føler sig stærk.

Det overraskede mig meget, da jeg rent faktisk fandt ud af at traditionel mad ikke er vigtigt for mig. Jeg vil hellere have sushi. Jeg elsker sushi. Jeg prøvede at sælge den til min mand. Men den gik ikke.

Hans svar var:

“Der SKAL være noget traditionelt mad”

Så vi lavede et kompromis, som hedder traditionel mad. And, hvide kartofler, rødkål og så en Ben & Jerrys is til dessert. Fint med mig. Jeg kan godt spise and. Jeg føler ikke, at det er presset ned over mig imod min vilje. Han solgte også desserten godt.
1 bæger, 1 ske og så skulle vi putte i sofaen til “Naked & Afraid” efter julegaverne. Den mand ved hvad jeg vil have.

Jeg har et stort ønske om at få ham med ud i et shelter. Men det kommer nok ikke til og ske. Ikke mens han arbejder som soldat.

Juleaften på mange måder

Igennem tiden har jeg holdt juleaften mange forskellige steder. Jeg har fundet denne collage fra 2014, da jeg holdte jul hos Tommi’s familie. Brian holdte hos hans mor. Jeg var ikke klar endnu. Tommi er min bedste kammerat og i hans familie er jeg altid velkommen.

friluftslivet har ændret min jul

Men ellers har jeg holdt juleaften mange steder. Når jeg tænker tilbage, har jeg ofte charmeret mig til juleaftenen. Fået tilbudt af folk jeg knap kendte og andre gange lidt blevet tvunget. Meget mærkeligt.
Ofte har jeg siddet rundt om et bord, med alt hvad hjertet kan bære, og følt mig malplaceret og tomt i hjertet. Her snakker vi altså for 15 år siden.
Det er smertefuldt og tænke på. Men sådan var det og i dag er det heldigvis meget anderledes.

Hvordan kan du lide din jul ?

Nu er jeg jo meget logisk og praktisk anlagt, så jeg har taget opgaven til mig, på samme måde som en teknisk designer ville med et nyt design. Belyse alle områder. Vurdere de områder. Smide det ubrugelig væk og beholde det gode. Det er typisk min måde at tænke på. Nok fordi jeg er uddannet teknisk designer.
Sagt på en anden måde. Tænk på alle dine erfaringer, tanker om jul, alt hvad du har prøvet og hvad du ikke har prøvet. Noget du har hørt, som du gerne ville prøve, men af en eller anden grund ikke har prøvet endnu.

Jeg kommer her med min liste af fravalg, tilvalg og udvælgelse. Måske kan du bruge det til noget.

Fravalg

 • Følge andres krav, ønsker og meninger om hvordan en jul skal fejres
 • Julestress, juleræs og evig løbende efter noget
 • Julepynt som nisser og andet julepynt som ikke siger mig noget
 • Traditionel julemad
 • Gaver som jeg i virkeligheden ikke har råd til eller som ikke giver mening at give
 • Juleguf, slik, kager og andet, som jeg i virkeligheden ikke har lyst
 • Bagning, klippe-klistre og andre ting, hvis jeg virkelig ikke gider
 • Juletræ, da jeg i alle mine vandringer synes de hører til i skoven

Tilvalg

 • FRILUFTSLIV med bålmad, vandring og hygge udendøres
 • Kærlighed, næstekærlighed, omtanke og empati (Gælder i øvrigt hele året)
 • Give noget til andre i form af gave, adventskalender, tid, en artikel, opmærksom eller hvad der lige falder mig for brystet
 • Julelys, lyskæder og levende lys og enkelte stykker julepynt som jeg er glad for
 • Være åben og nysgerrig omkring julen og hele december
 • Gløgg og norske klejner i lange baner
 • Pænt tøj og høje hæle juleaften til middagen og et pænt dækket julebord
 • Disneys juleshow
 • Udvalgte julefim, shows og underholding i fjernsynet
 • En ordentlig gang rengøring i hjemmet, så hjemmet er pænt og klar
 • Pæne indpakkede gaver
 • Jeg vil faktisk hellere gøre som amerikanere. Starte med gaver den 25. december. Mest fordi jeg er A-menneske.
 • Alkohol mens jeg/vi laver mad, dækker bord og forbereder. Målet er ikke at være fuld.
 • Støbe små chokolader, hvis jeg har lyst

Friluftsliv har ændret min jul for evigt

Friluftslivet har ændret min jul ret så meget. Jeg føler, at jeg med mit friluftsliv har fået en helt ny dimension. Jeg har aldrig været vinterdeprimeret. Nok fordi jeg er så meget ude. Men alligevel har friluftslivet ændret min jul. Med alt den mørke og korte dage giver bål og vintervandring for mig meget mere mening. Det er den perfekte kombination.

Gerne med sne som på billedet. Billedet nedenunder er fra min første vandring i 2017 fra Bjerget til Skagen. Det er taget med min daværende Iphone 4 på en parkeringsplads lige udenfor Løkken. Ren magi og lykke.

I mit friluftsliv henter jeg rigtig meget. Selvværds- og selvtilllidsboost. Oplevelser. Nærvær og tid til mig selv. Kropsbevidsthed. Så friluftslivet har ændret min jul. I den grad. Og ikke bare juleaften, men også hele december.

Friluftslivet har ændret min jul

Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg vores jul her i Danmark er kammet over for længe siden. Det er en hovedløs forbrugsfest, hvor mere vil have mere.

Jeg finder ro i mit friluftsliv. Også i julemåneden og behøver ikke det der juleræs. Det er slet ikke mig. Hvis vi skal snakke om hvor jeg har været mest lykkelig, så er det på mine vandringer i mit friluftsliv. Ikke i en butik, mens jeg købte noget. Ikke i juleræset. Ikke at høre på børn, som forventer svinedyre gaver og glemmer hjertets budskab. Det er sørgeligt og mit friluftsliv og jeg har meldt os ud. Os voksne skal lære børn julens rette budskab. Det er ikke forbrug.

I år lavede mosters pige og jeg to adventskalendere til 2 børn. 2 børn i Slagelse som ikke havde været så heldig og få én. Det var en fryd og mit hjerte smeltede simpelthen. I kan se mere her.

Husk det nu. Tag aktiv stilling. Udforsk, giv ikke op og bliv ved. Hvis du som jeg er vokset op i modgang, så er det endnu vigtigere. Enten i en plejefamilie, i en misbrugsfamilie eller noget helt tredje. Julen er ikke altid lige til for alle. Det kræver tid og finde sig til rette.

Friluftslivet har ændret min jul til svigermors skarpe tunge

I dag skal Brian & holde jul hjemme i vores eget hjem. Vi har fravalgt juletræ, det meste julepynt og den traditionelle julemad. Vi tager pænt tøj på, dækker et pænt bord, tænder stearinlys og hygger med snak og med vores noget ramponeret humor. Julegaverne giver vi hinanden efter middagen. Desserten sker i sofaen til tv.
Jeg falder nok tidligt i søvn, men så henter Brian mig og tager mig med i seng. Livet som A- og B-mennesker i en nøddeskal.

1. juledag skal vi besøge svigermor til julefrokost og 2. juledag tager vi ud og fisker. Ellers kunne vi godt finde på at spille PC og hygge med tv. Efter de dage vil jeg ud og starte bål og lave mad. Måske endda overnatte.

Inden jeg slutter, skal I se vores juletræ. Det er Brians gaver, som ligger nedenunder den. Den plante har jeg haft i årevis. Jeg elsker den, primært fordi Brian synes den er grim. I kan læse om vores jul i 2017, hvor vi pyntede juletræ sammen. Så sjovt. Eller I kan læse om dengang Brian købte den helt forkerte julegave til mig.

Glædelig jul og grønt hjerte fra Hanne & Brian

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.