Kom godt i gang med at vandre med en vandretur for begyndere

Sidst opdateret:
Vandresko i græs

Vandring er en skøn måde at nyde naturen og få rørt sig på. Noget af det smukke ved vandring er, at det kan gradbøjes, så du kan finde din helt egen “vandrestil”. Der er nemlig ingen forkert måde at vandre på. Da alle mennesker har personlige ønsker, præferencer og begrænsninger, vil deres måde at vandre på i forhold til udstyr, distance og så videre også være forskellige.

Altså kan du gøre vandring til præcis det, du gerne vil – intet er for lidt, og du skal starte et sted! Læs om, hvordan du kan komme i gang i denne artikel om vandring for begyndere.

Glæden ved at gå i naturen

Naturen er et fantastisk, næsten magisk, sted. I den kan du finde ro og inspiration, der kan kickstarte din kreativitet og få idéer til at strømme gennem dig som vand gennem en å. Sådan beskriver mange, der vandrer, deres oplevelse af at tilbringe tid i naturen. Magien kan opstå alle steder, fortæller de, også der, hvor du mindst venter det.

Flere studier viser, at det at opholde sig i naturen har en positiv effekt på ens sundhed og koncentrationsevne. Resultater fra flere undersøgelser viser nemlig, at folk, der bor tæt på grønne områder og tilbringer tid mellem skov og træer, bliver mindre syge, hurtigere raske og klarer sig bedre i skolen. Der er altså mange gode grunde til at bruge en del af din dyrebare fritid i det fri.

Fordele ved vandring

Udover at vandring for begyndere er en god måde at få en mange dejlige naturoplevelser, frisk luft og fornyet energi på, er det også en god og skånsom måde at være aktiv på.

Det anbefales, at du går 10.000 skridt hver dag, og flere studier viser, at en frisk gåtur på min. 20 minutter hver dag kan være med til at forebygge for tidlig død ganske betydeligt. I forhold til forbrænding ved gang er en tommelfingerregel, at mennesker forbrænder 1 kalorie pr. kilo kropsvægt for hver kilometer, de går. Dermed er der mange fordele at høste ved at begynde at vandre med en vandretur for begyndere.

Overkom den svære opstart

Ligesom det kan være svært at komme op om morgenen, kan det også være svært at komme afsted til sport, træning eller ud at vandre, selvom du faktisk gerne vil. Hvis du har et trick, der normalt virker i det første tilfælde – en kop god kaffe eller et stykke god musik – så test, om det ikke også kunne virke i det andet! Der er intet, der stopper dig fra at tage på vandretur for begyndere med musik i ørene og et termokrus i hånden.

Overvej om du vil vandre alene eller med andre

For nogle kan det blive lettere at komme afsted, hvis de har en vandrepartner. Tanken om at begive sig alene ud på vandretur for begyndere kan nemlig være lidt grænseoverskridende, da det kan være meget stille.

Hvis du føler, stilheden kunne være en udfordring for dig, men du egentlig gerne vil tage på vandretur for begyndere alene, kan løsningen måske være musik, lydbog eller podcast i høretelefonerne. Man kan nemlig også blive enormt stærkt af at vandre alene, da du lærer at tænke klart og logisk, være tålmodig, vedholdende og løsningsorienteret samt ikke mindst stole på sig selv.

Mærk efter og vurdér, hvad der føles mest rigtigt for dig. Du kan læse mere om vandrefællesskaber her på bloggen, hvis du tænker, at det kunne være noget for dig at tage på vandretur for begyndere sammen med andre.

Vandring for begyndere: Det skal du gøre inden du drager afsted

Før du tager afsted, skal du orientere dig om vind- og vejrforhold, så du kan iklæde dig passende outdoor-tøj. Vi anbefaler, at du klæder dig på efter lag-på-lag princippet, som du kan læse mere om nederst på denne side, og som beskrives i vores indlæg om gode råd til vintervandring. Du skal også sørge for at spise og drikke godt, så kroppen har masser af energi at brænde af på din vandretur for begyndere.

Du skal selvfølgelig også have styr på din vandrerute og evt. spørgsmål, du måtte have om at vandre. Vores bedste råd til en nybegynder i vandring er at tale med andre vandrere om deres oplevelser. De fleste deler meget gerne ud af deres erfaring, tips og tricks.

Få styr på krop og udstyr

En ting, de erfarne helt sikkert vil sige til dig, er, at du skal huske at teste dit udstyr af derhjemme og ikke mindst gå dine vandresko eller -støvler til inden din vandretur for begyndere. Start med at gå rundt med dem indenfor lidt tid ad gangen, inden du begynder at gå lidt længere ture udenfor. Så har du sikret dig, at de passer ordentligt. Husk altid at bruge de strømper, du har tænkt dig at bruge på din vandretur for begyndere.

Find nyttige tips, om hvordan du bedst pakker din vandrerygsæk til en vandretur for begyndere i vores pakkeliste til vandreture.

Sidst men ikke mindst skal du huske at klippe dine tånegle, så en træls lilletånegl ikke pludselig begynder at bore sig ind i ringetåen. Hvis du har meget hård hud på dine fødder, kan det også være nødvendigt at fjerne noget af dette. Det kan nemlig blive en kilde til ømhed og kløe.

Mens du er afsted på vandretur for begyndere

Selvom disse tips til vandreture for begyndere handler om, hvad du skal gøre, mens du er afsted, er det en god idé at sætte dig ind i dem inden. Så ved du nemlig lige præcis, hvad du skal være opmærksom på.

Gangteknik

Tænk over, hvordan du går på din vandretur for begyndere. Både i forhold til hvordan du positionerer din krop og terrænet. Prøv at undgå at gå skævt gennem længere tid, da det kan lede til smerter i fødder og hofter, når det forplanter sig. 

Skyd hoften lidt frem og hold ryggen rank helt nede fra hoften. Lad dit hoved hvile på kroppen, så det ikke “overhaler” din underkrop. Træk dine skulderblade lidt tilbage, mens du skyder brystet lidt frem. På denne måde får dine lunger plads til at udvide sig optimalt.

Slap af i skuldrene og find en behagelig vinkel for dine albuer. Lad dine arme svinge naturligt, mens du går – dog gerne mere bagud end fremad og helst i takt med modsatte ben, så du skaber en god balance og fremdrift.

Brug musklerne i dine baller aktivt til at arbejde for dig, så du ikke overbelaster dine knæ i løbet af din vandretur for begyndere. Spænd let op i dem og tænk over at skubbe bagud med dit bagerste ben – ligesom en pagaj skubber vandet væk, når du sejler i kajak. Sørg for at vise personen bag dig dine fodsåler, så du får god bevægelse i dine ankelled.

Prøv at holde en afstand, der svarer til den mellem dine hofter, mellem fødderne, så du bruger hofterne til at aflaste dine ankler. Få mere energi i dine afsæt ved at træde mere ned på forfod og tæer end hæl.

Vær opmærksom på din krops signaler

Når du er på vandretur for begyndere, er det meget vigtigt, at du lytter til din krop. Sørg for en gang imellem at tage en status med dig selv, hvor du tænker over, hvordan du har det. Har du det varmt eller koldt? Er du sulten eller tørstig? Trænger du til en pause? Er der komme sten i dine sko? Er du ved at få en vabel? Osv. Reagér med det samme, hvis noget er galt, så du løser problemet, nærmest inden det opstår.

Det er specielt vigtigt at være opmærksom på, hvordan du har det, hvis du vandrer alene. Her er der nemlig ikke andre til at foreslå en pause eller spørge, om du er godt tilpas.

Husk at spise og drikke nok på din vandretur for begyndere

Giv din krop nok at arbejde med ved at drikke og spise nok, mens du vandrer. Hvis du spiser nok, får du også lettere ved at holde varmen, hvis det er koldt. Det er en god idé at medbringe mindst 1 L vand. Hvis det er meget varmt, og du ikke regner med at kunne fylde din drikkedunk op undervejs, kan det være nødvendigt at medbringe 2 L.

Hold pauser 

På en vandretur for begyndere er det en god idé at holde regelmæssige pauser både for din krops skyld men også for hyggens! Medbring et siddeunderlag, så du ikke undlader at holde pause, fordi du ikke kan gøre det på en komfortabel måde. Hvis du begynder at få ondt i dine ben undervejs, så brug en af disse pauser til at strække lidt ud.

Tag evt. dine sko eller støvler af, så dine fødder kan få lidt luft. Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at smide dem op på noget. Hæver du dem, undgår du nemlig, at de hæver. Når du vandrer langt, kan det faktisk være mere behageligt at ligge ned fremfor at sidde. Dette gør det samtidigt lettere at smide benene op ad et træ eller lignende. Overvej derfor at medbringe en oppustelig hovedpude på din vandretur for begyndere.

Påklædning og oppakning

Sørg for hele tiden at have en behagelig kropstemperatur. Det er langt bedre at bruge lidt på at stoppe op for at tage et lag tøj af eller på, end at skulle døje med overophedning eller ømme muskler, der spænder op, fordi du fryser.

I løbet af din vandretur for begyndere skal du også huske at være opmærksom på, om dine vandresko og -rygsæk sidder, som de skal. Hvis din rygsæk har et hoftebælte, skal du altså sørge for at det er spændt korrekt. På den måde sikrer du, at du bærer din oppakning korrekt – med hofterne og core-musklerne fremfor skuldrene.

Træthed, hovedpine eller vabler på vandretur for begyndere

Nogle gange vil du opleve, at dit energiniveau pludselig styrtdykker, når du vandrer. Derfor anbefaler vi altid at medbringe mad eller snacks. En håndfuld nødder, lidt frugt eller en proteinbar kan være en god og hurtig energikilde.

Musik kan også være med til at sætte lidt tempo på din vandring, når du begynder at blive træt. Mens nogle foretrækker musik med et højt tempo for at sætte skub i fødderne, mærker andre den største effekt, når de lytter til deres yndlingsgenre eller -kunster – eksperimentér med, hvad der virker for dig!

Hvis hverken vand, mad eller musik gør noget for energiniveauet på din vandretur for begyndere, kan et hvil eller måske endda en kort lur være den bedste måde at genoplade dine energidepoter, inden du vandrer videre. De vil muligvis også kunne afhjælpe hovedpine, hvis du skulle få ondt, mens du vandrer.

Du kan forebygge hovedpine ved at spise og drikke nok, mens du vandrer, sove rigeligt natten inden og ved at beskytte dig selv mod sol og varme. Det sidste gør du f.eks. ved at iklæde dig let tøj, hat eller kasket og solbriller. Undgår du at vandre mellem kl. 12-15 i sommerhalvåret, slipper du desuden for den værste middagshede og sol.

Hvis forebyggelse eller disse tricks ikke er nok til at slippe af med din hovedpine, kan en hovedpille forhåbentligt. Sørg for altid at have et par stykker i tasken, så du er dækket ind på din vandretur for begyndere.

Hvis du mærker, at du er ved at få en vabel, er det med at få et vabelplaster på med det samme. På den måde undgår du, at de små, smertelige blærer ødelægger din tur.

Når du er kommet hjem fra din vandretur for begyndere

Efter en god vandretur kan det være fristende at smide sig i sofaen og flyde ud. Inden du når så langt, er det dog en rigtig god idé at tjekke, om du skulle være så uheldig at have fået en flåt med hjem (særligt knæhaser, armhuler, lyske, ører og hovedbund er udsatte).

Restitution

Det er en god idé at strække ud, så du undgår at få alt for ømme muskler. Hvis du fornemmer, at der kunne være en småskade på vej efter din vandretur for begyndere, skal du sørge for at tage en hviledag eller -uge, så du har tid til at restituere. Begynd stille, f.eks. uden oppakning, for at teste, hvornår du er klar til at vandre igen.

Selv hvis du føler dig klar til at vandre 20 km mere, skal du sørge for at give din krop tid til at komme sig. Sørg for at spise sundt og sove godt, så du giver den de bedste vilkår for restitution.

Reflektér over din vandretur for begyndere

Efter en vandretur for begyndere er det en god idé at overveje, om der er noget, du følte, at du manglede. Skriv det ned, så du næste gang husker at pakke det. På denne måde bliver du klogere for hver vandretur.

Du kan også notere, om du føler, du havde pakket dine ting hensigtsmæssigt ned, eller om du vil gøre noget anderledes næste gang. Det er nemlig en fordel at finde en måde, der fungerer, så du kan gøre det på samme måde hver gang. Så går det hurtigt og gnidningsfrit.

Find inspiration til dine vandreeventyr på Friluft.dk

Hvis dette indlæg om vandring for begyndere har pirret din nysgerrighed, har vi mange andre spændende indlæg her på bloggen, du måske kunne være interesseret i. Vi har bl.a. artikler om byvandringer og vandreferier. Vi har selvfølgelig også et stort udvalg af vandreudstyr til begyndere.

Derudover har vi også en række vejledende pakkelister  og guides til dig, der gerne vil prøve kræfter med at overnatte i shelter og telt. Gå på opdagelse i vores friluftsunivers og kom godt i gang med at vandre.