“Walking in a Winter Wonderland”: Vandring om vinteren

Sidst opdateret:
Menneske der vandre i sne

Friluftsliv kan dyrkes hele året. Der er altså ingen grund til at lægge vandregrejet på hylden, blot fordi det er blevet vinter. Vintervandring er dog temmelig anderledes, end når du vandrer om sommeren. Der er færre mennesker ude, det bliver sent lyst og tidligt mørkt og luften er oftest frisk og kølig. Denne kombination kan skabe en særlig, nærmest magisk, stemning, der stensikkert vil give dig oplevelser, du aldrig glemmer.

Er vintervandring for koldt til at være sjovt?

Nej! Selvom vintervandring kan synes hårdt og ubarmhjertigt, kan alle, med den rigtige påklædning, det korrekte udstyr og den rette indstilling, mestre det. At prøve kræfter med længere vintervandringer, hvor du f.eks. skal sove i telt eller shelter, kan give dig et seriøst selvtillidsboost.

I takt med at du klarer de forskellige udfordringer og prøvelser, vind, vejr og sæson kaster i hovedet på dig under vintervandring, bliver du nemlig stærkere og mere hårdfør som vandrer. Og det er en meget tilfredsstillende følelse.

Husk chillfaktoren 

Inden du tager på vandretur, skal du, som vi også skriver om i vores indlæg om at komme i gang med at vandre, altid orientere dig om vind- og vejrforhold. Det er en god idé at tænke over chillfaktoren, der viser hvordan den temperatur, du føler på din vintervandring, er et samspil mellem lufttemperaturen og vindens hastighed.

Meget vind resulterer nemlig i et større varmetab, der får det til at føles en del koldere. Husk at tænke over chillfaktoren, der også kaldes kuldeindeks og windchill-indeks, når du klæder dig på dig til at vandre, særligt om vinteren. På DMIs hjemmeside kan du læse mere om, hvordan chillfaktoren beregnes.

Tag kulde og nedkøling alvorligt

Selvom en dansk vinter ikke er lige så kold, fugtig eller ekstrem som mange andre steder, er de stadig vigtigt, at du tager kulden seriøst. Ellers kan den i værste fald føre til nedkøling, der også kaldes hypotermi.

Hypotermi er, når din indre kropstemperatur falder til under 35 grader, fordi den taber mere varme, end den producerer. De første symptomer er kulderystelser, men også sløvhed, langsom vejrtrækning, sløret tale og tab af koordinationsevne er faresignaler. Vær derfor opmærksom på disse, både hos andre eller dig selv.

Fugtigt eller vådt tøj øger din risiko for nedkøling, så tænk over det i forhold til dit materialevalg, når du køber vandretøj. Ældre mennesker, børn og folk med dårligt helbred (f.eks. lavt stofskifte, underernæring eller hjerte- og karsygdomme) har større risiko for at blive underafkølede.

På Sundhed.dk kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis din vandremakker bliver nedkølet på jeres vintervandring. Første skridt for at forebygge hypotermi er at iklæde dig det rigtige tøj.

Sammen med sneen lægger der sig en ro over det danske landskab, men pas på dig selv i kulden!

Klæd dig på efter lag-på-lag princippet

Uanset hvornår på året, du vandrer, er det en god idé at følge lag-på-lag princippet, der også kaldes 3-lagsprincippet. Det går i alt sin enkelthed ud på, at du bærer minimum tre lag. Et åndbart inderlag, der holder dig tør. Et isolerende mellemlag, der holder dig varm. Og et beskyttende yderlag, der værner mod vind og vejr.

I forbindelse med vintervandring på kølige eller kolde dag kan du supplere med ekstra inderlag. Det er dog vigtigt at huske, at mængden af ekstra lag, du har brug for, kan variere fra dine vandrevenners behov. Du ved selv bedst, om du er kuldskær eller har tendens til hurtigt at få det varmt.

Det svedtransporterende inderlag

Inderst skal du have altså have et lag tyndt, tætsiddende tøj, der borttransporterer fugt og sved, og dermed holde dig tør, på. Mange fortrækker – specielt i vinterhalvåret – langt undertøj i enten uld eller åndbare, syntetiske materialer. Specielt merinould er meget populært, da det er dejligt blødt og ikke kradser. Det kan også være en god idé med indersokker og vandrestrømper af uld, der på samme måde kan transportere sved væk fra dine fødder og på den måde holde dem tørre, varme og vabelfri.

Det isolerende mellemlag

Efter inderlaget kommer mellemlaget, der isolerer og holder dig varm. Et populært materialevalg er også her uld. Men hvis du fortrækker en fleece-, dun- eller fiberjakke fremfor en uldsweater, er der også masser valgmuligheder. Det vigtigste er, at du finder et materiale, der kan holde dig varm. Det er nemlig dette lag, der skal give dig mest varme.

Det beskyttende yderlag

Som det sidste lag finder du det vind- og vandtætte yderlag. De fleste vælger at gå med enten en skaljakke eller en softshell-jakke, der med GORE-TEX® membraner eller lignende teknologier gøres vind- og vandafvisende. Mens en skaljakke, der også kaldes en hardshell-jakke, er helt vandafvisende, er en softshell-jakke ofte ikke 100% vandtæt. Til gengæld er den mere åndbar. Den kan derfor være mere behagelig, hvis du forudser, at du kommer til at svede meget på din vandretur. Det er vigtigt, at du kan komme til at åbne din vandrejakke, hvis du får det for varmt.

I forhold til at holde din ben varme på din vintervandretur er det vigtigt at vælge et par vandrebukser, der er vind- og vandafvisende. Så undgår du nemlig at få nedkølede eller våde ben. Hvis det er en særlig kold eller våd dag, anbefaler vi, at du tager et tredje lag på benene og iklæder dig enten varme overtræks- eller helt vandtætte regnbukser over dine lange underbukser og outdoor-bukser.

Husk også at beskytte dit hoved, hænder og fødder mod elementerne med hovedbeklædning, handsker og isolerende vandrestøvler fra mærker som f.eks. ECCO og Trespass, der designer deciderede vinter-vandrestøvler til herre og dame. Så taber du nemlig ikke kropsvarme herfra efter at have iklædt dig de mange praktiske lag.

Tjek om dit tøj sidder som det skal 

Hvis du har haft noget af dit tøj af på din vintervandring, så brug lidt tid på at få sat det ordentligt på plads igen, så du ikke udsætter din bare hud for elementerne. Stop din undertrøje ned i bukserne, så du ikke bliver kold bagpå ryggen. Skal du skifte tøj, så gør det hurtigt, så du ikke når at køle for meget ned. Hvis du først bliver råkold, kan det være svært at få varmen igen. Kulde kan nemlig sidde længe i kroppen.

Væn dig til kulden

Når du skal på vintervandring, kan kulden godt komme bag på dig, selvom du er iklædt det helt rette outdoor-tøj. Der er nemlig stor forskel på at gå en kort tur i skoven og så at tilbringe mange timer udenfor. En god måde at vænne sig til kulden på er ved at starte med kortere vandreture og så øge din distance løbende. På den måde opbygger du lige så stille din kuldetolerance.

Et andet trick, der virker rigtigt godt, er simpelthen at vandre hele året. Hvis du vandrer kontinuerligt fra sommeren, ind i efteråret og til sidst om vinteren, kommer kulden ikke til at chokere dig på samme måde. Du vil nemlig have vænnet dig til de dalende temperaturer.

Flere tips til vintervandring

Med lidt tips og tricks i baghovedet kan det være lige så dejligt at vandre om vinteren som resten af året. Hvem ved, måske kommer du faktisk til at synes, at det er endnu dejligere at vandre i den friske vinterluft. Her kommer i hvert fald vores bedste tips til at sikre en god vintervandring.

Spis fornuftig

Selvom det altid er vigtigt at spise og drikke fornuftigt, når du vandrer, er det ekstravigtigt på en vintervandring. Kroppen bruger nemlig meget energi på at holde din kropstemperatur oppe i de kolde omgivelser. Derfor er det vigtigt, at du giver den noget at arbejde med. Ellers kan du gå hen og blive hurtigt træt. Hvis du er sløv og uoplagt, holder det hurtigt op med at være sjovt.

Om du medbringer lune rester i en food jug, har dit kogesæt med, så du kan lave frystetørret mad ved blot at tilsætte kogende vand, eller om du vil lave bål og tilberede din mad ved hjælp af forskelligt båludstyr, er helt op til dig. Det vigtigste er, at du vælger en metode, som fungerer for dig, så du husker at få noget mættende mad i maven.

Lyt til din krop

Vintervandring stiller høje krav til, at du er i kontakt med din egen krop og, at du lytter til dens signaler. Du får ikke noget godt ud af at køre dig selv i sænk ved ikke at efterkomme din krops behov, så vær opmærksom på, hvad du har brug for.

Drik når du er tørstig, spis når du er sulten og hvis du har brug for et hvil, så tag en kort pause, hvor du slapper af på et isolerende siddeunderlag. Skulle du begynde at blive øm i musklerne, så brug lidt tid på at strække ud. Tiden, du bruger undervejs, er godt givet ud.

Forbered dig på mørket

Det er vigtigt at huske, at det bliver mørkt tidligt i vinterhalvåret. Sørg derfor for at medbringe en lyskilde som pandelampe eller lommelygte på din vintervandring, så du altid er sikker på at kunne finde vej i mørket. Vælg gerne en lygte med en lang batteritid og medbring ekstra batterier, så du slipper for at skulle ty til lyset fra din mobiltelefon, hvis uheldet skulle være ude.

Overvej de lange mørke aftener

Hvis du skal sove i telt eller shelter på din vintervandring, skal du først overveje, om mørket kan blive et problem for dig. Selvom det selvfølgelig altid vil blive mørkt på et eller andet tidspunkt, bliver det jo meget tidligt mørkt i vinterhalvåret. Derfor er en vintervandring med overnatning nok ikke lige sagen, hvis du f.eks. er mørkeræd. Hvis du gerne vil eksperimentere med det alligevel, anbefaler vi at starte småt med en overnatning tæt på dit hjem, f.eks. ude i baghaven, hvis du har sådan en.

Her på vores blog kan du i øvrigt læse mere om at overnatte i telt og sove i shelter, ligesom vi også har pakkelister til en almindelig sheltertur og en vintertur i shelter.

Selvom, du ikke er mørkeræd og er blevet dejlig træt af at vandre i kulden, skal du stadig huske at overveje, hvad du vil lave i de mørke timer, fra solen går ned, til den igen står op. At lave bål er en god idé, da det både giver lys, varme og ikke mindst hygge. Der er noget helt særligt ved at lune sig ved de flakkende flammer i vintermørket. 

Du kan evt. bruge din lagenpose eller sovepose som tæppe til at tage over skuldrene, hvis den kan lynes hele vejen op. Andre idéer til underholdning, der sagtens kan kombineres med bålhygge, kunne være at lytte til musik, podcast og lydbog eller selv kaste dig over at fortælle historier eller læse en bog/e-bog.

Mørkevandring: Oplev naturen fra en anden side

Det kan være en helt speciel oplevelse at vandre i mørke. Selvom det er sværere at se, bliver dine resterende sanser aktiveret på en helt anden måde, end når du vandrer i dagslys. På grund af mørket kan du blive snydt til at tro, det er nat, selvom klokken måske kun er 17. Det kan være både forvirrende men også virkelig spændende at opleve dine omgivelser i mørket. Hvis månen og stjernerne skulle være fremme bliver oplevelsen særlig fantastisk!

Du skal dog huske at passe særligt godt på dig selv, hvis du begiver dig ud på en mørkevandring. I mørket er det nemlig let at træde forkert, overse et hul eller på anden måde komme til skade. Sørg derfor for at medbringe en pandelampe, så du kan orientere dig i dine omgivelser.

En pandelampe er at fortrække fremfor en lommelygte, da den holder dine hænder fri. Vælg én med en bred lyskegle, så du får et godt udsyn. Hvis du vælger en let og kompakt model med forskellige indstillingsmuligheder, vil du være dækket godt ind i forhold til mørkevandring såvel som opsætning af telt og madlavning.

Få styr på dit vinter-udstyr

Hvis dette indlæg om vintervandring har inspireret dig til at give dig i kast med disciplinen, kan du heldigvis finde et stort udvalg af vinter-vandrestøvler og vinter-vandretøj her på Friluft.dk, så du kan blive godt klædt på. I vores store udvalg kan du altså finde alt det du har brug for til en vintervandring i Danmark eller en vinter-vandreferie i f.eks. Norge, Sverige eller Finland.