Tips og tricks: Den ultimative pakkeliste til vandring

Sidst opdateret:
Vandrerygsæk med med ting

Du kender sikkert følelsen af at glæde dig umådeligt meget til at skulle på tur eller ferie. Men du kender muligvis også fornemmelsen af at grue for den til tider overvældende pakkeproces. 

Præcis den samme følelse kan gøre sig gældende, når du skal pakke til vandretur. At finde ud af hvilket vandreudstyr der skal med på din pakkeliste, og hvad du sagtens kan lade blive hjemme, kan virke temmelig uoverskueligt. 

Men frygt ej! Af netop denne grund har vi sammensat denne guide til dig, så du kan komme godt afsted på vandretur uanset distance og sæson.

Hvad skal man have med på vandretur?

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvad du skal have med, alt efter om du skal på en decideret vandreferie eller kan nøjes med en pakkeliste til 3 dages vandretur. Dog er det vigtigste udstyr til vandring praktiske vandrestøvler eller -sko og en god rygsæk til din oppakning. Uden dette essentielle udstyr kommer du ikke langt, selvom du kun skal på en kort tur.

Det gamle ordsprog “uden mad og drikke duer helten ikke” gælder selvfølgelig også i denne kontekst. Derfor er det vigtigt, at du inkluderer mad og vand på din pakkeliste til vandring. 

Hvis du skal overnatte i naturen, enten i telt eller shelter, er det ligeledes vigtigt, at du medbringer sovegrej og stormkøkken, så du kan lave mad, hvis ikke du har medbragt en madpakke. Læs mere om forskellen på, hvad du skal medbringe på en kort vs. lang vandretur i næste afsnit.

Vigtige forskelle på korte og lange vandreture

Selvom Danmark er et lille land, er her masser smukke vandreruter at finde i alle landsdele! Ruterne findes selvfølgelig både i korte og lange varianter, hvor populære lange vandreture i Danmark blandt andet omfatter Hærvejen, Gendarmstien og Kongeåstien i Jylland, Nordkyststien og Jyderupstien på Sjælland og den meget omtalte Camøno, der som navnet indikerer, ligger på Møn.

Hvor langt du skal vandre på din tur, er selvfølgelig ikke uvæsentligt for, hvad du skal pakke. Derfor vil vi i dette afsnit komme ind på de vigtigste forskelle på korte og lange ture, så du kan få en god vandretur, uanset om du skal gå 10 eller 100 km.

Rygsæk

En længere vandretur kræver mere oppakning og dermed også en større vandrerygsæk. Vores store rygsække kan rumme mellem 60 og 100 liter alt efter, hvor længe du skal være afsted. 

Du vil formegentlig kunne pakke til et par dages tur i en vandrerygsæk på 65-70 liter, mens en tur, der varer en uge eller mere, kræver en 85-100 liters rygsæk. I hvert fald anbefaler vi at vælge en med et rumfang på 70 liter eller mere, hvis du skal være afsted i 5 dage eller derover eller skal medbringe eget telt.

Fælles for alle de store rygsække i vores sortiment er, at bærekomforten er helt i top, da de alle har justerbare og polstrede hoftebælter og skulderstropper, så vægten kan fordeles korrekt.

På en kortere tur, hvor du ikke skal have en masse mad, sovegrej og båludstyr med, kan du snildt nøjes med en såkaldt daypack, altså en lille rygsæk som en rygsæk på omkring 30 liter, eller en lille vandrerygsæk på 30-50 liter.

Inden du begiver dig ud på en lang vandretur, er det en god idé at lære din vandrerygsæk at kende og øve dig hjemmefra, så du vænner dig til at gå med oppakning. Det er også vigtigt, at du lærer, hvordan du indstiller og spænder din rygsæk korrekt. Det gør den lettere at bære og giver dig en bedre balance, når du vandrer. Læse mere om, hvordan du indstiller din vandrerygsæk korrekt nederst på denne side.

Fodtøj

Når du skal på langtur, altså en vandretur, der er over 50 km lang, bliver det specielt vigtigt, at du har nogle passende vandrestøvler på. De skal være stødabsorberende, yde optimal støtte for fodled og ankel, sikre at du står fast i ujævnt eller glat terræn og selvfølgelig holde dine fødder tørre.

Alt dette er selvfølgelig også vigtigt på en 1 dags tur eller en weekend-vandretur, men når du dag efter dag skal tage de samme vandrestøvler på, bliver hurtigt tydeligt, hvis de sidder enten for løst eller stramt. Vandrestøvler eller -sko, der sidder for løst, skaber friktion, der kan give dig vabler, mens dem, der sidder for stramt, omvendt kan give gnavesår.

På en kort vandretur kan du nemmere nøjes med at par vandresko eller -sandaler, der er lettere at have på, men også yder god støtte.

Mad

På en kort 1 eller halvdagstur er det lettest at smøre en mættende madpakke hjemmefra eller medbringe nogle lækre rester i en food jug, der kan holde det enten koldt eller varmt. Men skal du være afsted i flere dage, skal du naturligvis have mere mad med i rygsækken. Mad og drikke er nogle af de ting, der let kan få din rygsæks vægt til at stige markant, så pak med omhu og vælg madvarer, der mætter og giver masser af energi.

Nogle bud på gode vandremåltider til en langtur kunne være havregryn, knækbrød, rugbrød eller tortillas med fyld eller toppings som honning, spegepølse, smelteost og konserves som tun eller makrel, der ikke skal opbevares på køl.

Hvis du har mulighed for at koge vand, enten over åben ild eller ved hjælp af et smart kogesæt, kan grød og frysetørrede retter være en god kilde til energi. Specielt retter, der er udviklet til ekspeditions-, jagt- og vandreture, er gode, da man i sammensætningen af dem, har fokuseret på at kunne dække et særdeles aktivt menneskes energibehov. Medbring nogle få udvalgte krydderier, så du kan gøre de til tider lidt anonyme retter endnu mere velsmagende.

Med muligheden for at koge vand er det også oplagt at skrive enten kaffe, te eller kakaopulver på din huskeliste til vandretur, så du kan få en god start på dagen eller varme dig på en dejlig varm drik, hvis det skulle være køligt udenfor.

På en lang vandretur skal du selvfølgelig heller ikke gå ned på snacks til at stille den lille sult mellem dagens større måltider. Klassiske vandresnacks omfatter myslibarer, energibarer, nøddeblandinger og grove kiks, men et stykke chokolade eller et bolsje kan også forsøde din oplevelse af en grå eller kold vandredag.

Hvis du har mulighed for at slå vejen forbi en lokal købmand eller supermarked, kan du medbringe mindre mad hjemmefra og “tanke op” undervejs. Undersøg derfor mulighederne for at handle på din vandrerute.

Andet grej

Er du blevet vild med længere vandreture, kan du også overveje at investere i et par vandrestave. De sikrer nemlig både din stabilitet og får de potentielt mange kilo, du bærer på ryggen, til at føles lettere. Det er guld værd, når du skal på en længere vandretur, hvor du skal gå langt flere dage i træk og samtidigt har mere oppakning med.

Alt efter, hvor du skal på vandretur henne, kan der være langt mellem indkøbsmulighederne. Det er for eksempel tilfældet på ruter som Camønoen. Endnu længere er der selvfølgelig mellem butikker, der sælger specialiseret vandringsudstyr, så sørg for at have styr på dit grej hjemmefra ved at følge en udførlig pakkeliste til vandring, som den du finder nederst i denne artikel.

Vandring hele året

Vandring er en aktivitet, du let kan dyrke året rundt. Lige gyldigt om det er forår, sommer, efterår eller vinter, viser den danske natur sig nemlig altid fra nye og spændende sider. Dit udstyr til vandreture afhænger naturligvis af sæsonen, da forskellige vind- og vejrforhold, stiller forskellige krav til både din påklædning og dit sovegrej.

På vores sider om henholdsvis telte, soveposer og liggeunderlag kan du blive meget klogere på, hvilket typer og modeller der passer bedst til forskellige temperaturforhold, så du kan blive skarp på, hvilket sovegrej du skal investere i.

Hvis du skal afsted på en frisk vintertur, så tjek vores indlæg om vintervandring indlæg om vintervandring og pakkeliste til vandring om vinteren ud, så du kan blive skarp på, hvordan du pakker og klæder dig på til de lavere temperaturer.

Uanset hvornår på året du skal afsted, er det en glimrende idé at klæde dig på efter lag-på-lag princippet, der i sin enkelthed går ud på at iklæde sig et svedtransporterende inderlag, et isolerende og varmende mellemlag og et beskyttende yderlag. Du kan læse meget mere om princippet i både vores førnævnte indlæg om vandring om vinteren samt nederst på denne informative side.

Hvordan pakker man en vandrerygsæk?

I din rygsæk skal du have en del udstyr til vandretur, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du får pakket det hele hensigtsmæssigt ned, både inden du tager afsted, og mens du er afsted. Vi har derfor samlet en række tips til, hvordan du kommer godt i mål med pakkeprocessen.

Tænk over, hvordan du organiserer indholdet og fordeler vægten

Når du skal pakke vandrerygsæk, er det en god idé at placere de tungeste ting, som for eksempel mad og vand, tættest ind mod ryggen. Lettere ting som rullet tøj kan lettere placeres længere fra kroppen, da de i forvejen er lettere at bære. Hvis du placerer tunge genstande ca. midt i rygsækken, over din hofte, kommer de til at føles lettere at bære på.

Du kan med fordel placere småting som din pandelampe eller dit spisegrej øverst i din rygsæk, så det er lettere at få fingrene i. Din sovepose og liggeunderlag, som du ikke skal bruge i løbet af dagen, kan du placere i bunden af tasken.

Husk at tænke over, hvordan du fordeler vægten i din rygsæk. Det er vigtigt, at du ikke får pakket den, så den er tungere i én side. Det kan nemlig let få dig til at spænde op i den ene side af kroppen, hvilket på den korte bane kan gøre vandring med oppakning ubehageligt og på længere sigt kan overbelaste bestemte led og muskler og medføre skader.

Som tommelfingerregel skal du undgå at pakke en rygsæk, der vejer mere end 20 % af din egen kropsvægt. Hvis du er vant til at vandre med rygsæk, kan du muligvis godt pakke lidt mere, men ellers er det en god regel at følge. Den gør det nemlig langt lettere for dig at undgå overbelastningsskader. Hvis du i forvejen har skader i dine knæ, skuldre, ankler eller andre steder i kroppen, skal du være specielt opmærksom på din rygsæks vægt og sigte efter at pakke den lettere end 20 % af din kropsvægt.

Pak i poser og drybags

Et af de bedste pakketips, vi kan give dig, er at pakke dine ting i poser og drybags. På den måde kan du nemlig holde dit grej og udstyr tørt, hvis det skulle give sig til at regne, eller hvis det er fugtigt i vejret. Det er rart at vide, at både ekstratøj, sovepose og selvfølgelig elektronik er beskyttet mod nedbør og fugt. Så kan du nemlig, uden bekymring, komme til at sove tørt og varmt, hvis du skal overnatte ude i naturen.

En anden fordel ved at pakke i drybags og poser er, at du på den måde er nødt til at opdele og organisere dit grej, inden du tager afsted. Det bliver altså meget lettere at finde de rigtige ting frem fra rygsækken, hvilket kan spare dig masser tid og frustration, da du ikke skal rode rundt mellem en masse løse genstande.

Specifikke pakketips til telttur

Hvis dit telt er blevet vådt på turen, er det en rigtig god idé at “hænge det til tørre” på en gren eller over en busk, inden du pakker det ned. Hvis du vender teltet på hovedet, kan både selve teltet og ikke mindst dets bund nemlig bedre komme til at tørre.

Hvis du ikke har tid til at vente på, at dit telt tørrer, kan du selvfølgelig godt pakke det sammen, selvom det muligvis er fugtigt. Så er det dog vigtigt, at du pakker det ud, så snart du kommer hjem eller når frem til dit næste overnatningssted, så det kan tørre ordentligt. På den måde beskytter du teltdugen mod at blive jordslået.

Pakkeliste til vandretur i Danmark

Nu hvor du har lært en masse om, hvad du skal have med på din pakkeliste til vandring, og hvordan du pakker din rygsæk optimalt, kan du dykke ned i vores vejledende liste til vandreture. Vi har forsøgt at gøre den let at overskue ved at gruppere den, så du for eksempel kan se bort fra “Lejr- og sovegrej”, hvis ikke du skal overnatte i naturen.

Pakkelisten tager udgangspunkt i en tur i den danske natur, så hvis du skal på vandreferie i udlandet, skal du naturligvis huske dit pas og visum samt at undersøge reglerne for at medbringe fødevarer!

Oppakning og påklædning:

  • Rygsæk
  • Inderlag: Undertøj i uld eller åndbare, syntetiske materialer (uld holder bedst på varmen, mens syntetiske materialer lettere og tørrer hurtigere) + evt. indersokker (min. ét ekstra sæt af hver)
  • Mellemlag: Vandresokker (min. ét ekstra par) + trøje af f.eks. uld eller fleece (husk en ekstra) + vandrebukser eller vandreshorts
  • Yderlag: Jakke (alt efter vind og vejr kan du gå efter en softshell-jakke, en skaljakke eller en decideret vandrejakke)
  • Vandrestøvler, vandresko eller vandresandaler
  • Hovedbeklædning som hue eller kasket
  • Evt. handsker og halsedisse
  • Drybag til ekstra tøj(ca. 5-10L)

Lejr- og sovegrej:

  • Pandelampe
  • Udstyr som sav, økse og multi-tool
  • Foldekniv
  • Siddeunderlag
  • Lille drybag til toiletsager: Tandbørste, tandpasta, vådservietter, deodorant, biosæbe, læbepomade, hårelastikker, medicin, briller/ekstra linser, pincet, lille saks og papirlommetørklæder
  • Håndklæde
  • Telt: Der passer til sæsonen
  • Stor drybag til sovepose og liggeunderlag (ca. 15-20L)
  • Sovepose: Soveposer sælges i fem forskellige kategorier, der passer til forskellige temperaturer. Sørg for at vælge en sovepose, der kan dække dine behov
  • Evt. en lagenpose eller varmedunk, hvis det er koldt
  • Liggeunderlag: Du kan vælge mellem mange liggeunderlagstyper med forskellige R-værdier, der indikerer, hvor meget de isolerer. Vælg et, der passer til dine ønsker og behov.
  • Hovedpude

Madlavning og drikkevarer:

Andet essentielt udstyr: 

  • Toiletpapir
  • Førstehjælpssæt og vabelkit (kan f.eks. bestå af vabelplaster eller sportstape til at dække dine vabler, efter du har renset dem)
  • Solcreme (godt at medbringe hele året, men selvfølgelig specielt i sommerhalvåret, hvor UV-indekset er højere)
  • Powerbank med ledning eller ekstra batterier
  • Grej som strips, faldskærmsline og karabinhager
  • Evt. udstyr som vandrestave og håndklæde
  • Solbriller, insektspray og myggenet til en sommer-vandretur
  • Regntøj eller regnslag til en regnvejrstur
  • Kort/GPS
  • Kompas

Nice to have-udstyr:

Mere spændende indhold om vandring