Pandekagekugler over bål

Pandekagekugler over bål er en bålret som kom til mig. Jeg rørte faktisk talt ikke en finger. Eller det er løgn. Jeg startede selvfølgelig et bål, passede og plejede det indtil der var nok varme til og starte. Men så var jeg også i gang. De er nemme. Og du har kun brug for en pande til både æbleskiver og pandekagekugler. Se det er smart.

Pandekagekugler over bål kom af skuffelse

I denne weekend skulle jeg og en masse andre friluftsmennesker på kryds og tværs havde været til Outdoorshow 2020. Men det blev udsat til 17. og 18. oktober pga Covid-19. Eller corona virus som den også kaldes. Det er forståeligt og noget der sker. Det er force majeure.

Jeg har en stand til Outdoorshow og om lørdagen skulle jeg have holdt foredrag. Jeg havde så meget glædet mig til den weekend. Tænk at være samlet med så mange ligesindede. Møde begejstrede folk. Både jer som følger mig, men også møde nye. Når der er noget i luften med at slå et slag for friluftsliv og hvordan man bruger det, så er jeg der straks.

Jeg havde specielt glædet mig til at holde mit foredrag “I gang med vandring – trin for trin” igen for en masse mennesker. Men sådan er det. En gang i mellem må man pakke sit eget ego sammen og gøre det som tjener os alle bedst.

Vi venter til efteråret. Indtil da bruger jeg mit friluftsliv som terapi, som jeg gjorde denne dag. Et plaster på såret. Bål, bålmad, naturen og ro muntrer mig altid op.

I kan booke mit foredrag her og se billeder fra det her.

Og nu til det vi er her for. Nemlig opskriften på pandekagekugler over bål. Den er latterlig nem. Så hæng i.

Pandekagekugler over bål

En af mine kæpheste, er at friluftsliv ikke skal være besværligt. Derfor har jeg f.eks en kategori som hedder “Hverdagens friluftsliv”, fordi det skal være noget man kan dyrke på 1 dag eller en weekend og få maksimalt ud af. Sådan har jeg det bålmad. Det må gerne være let, hurtigt og det SKAL være hyggeligt. Snyd så meget du kan, hvis tiden er knap.

Opskriften er til mellem 10 og 12 pandekagekugler.

Du skal bruge:

 • 1 bøtte med færdigblandet pandekagedej
 • En skvis vand
 • Dit yndlingsdyppelse. Jeg havde chokoladesmørelse og mango coulis
 • Masser af lækker smør eller smørbart

Redskaber:

 • Et bål!
 • En støbejernspande til æbleskiver
 • En lille kødnål eller lignende til at vende dem med
 • Service
 • Bålhandsker, for panden bliver virkelig varm

Sådan gør du:

 • Start bålet og når der er gode flammer, starter du
 • Hæld lidt vand i flasken og ryst. Hælde vand i og ryst, indtil den er tyk med stadig er til og hælde ud i smedejernspande. På flasken står der 3 dl, så det kan du også prøve
 • Ryst flasken godt igennem indtil der ikke er flere klumper i
 • Når æbleskivepanden er varm, så varm at du ikke kan holde om håndtaget, er den klar
 • I hvert hul hælder du en god klat smør.
 • Bagefter hælder du dej op til kanten. Sørg for at panden står lige. Enten på en rist, eller som jeg, direkte på bålet
 • Vent. Efter nogle minutter, kan du se at ydersiden er bagt. Kør din kødnål rundt i kanten i hvert hul for at løsne dem.
 • Når de er helt bagt rundt i kanten, tager du fat i kanten af pandekagekuglen og vipper den 90 grader rundt eller 1/4 rundt. Så står den lige op, og NU kommer mit æbleskive tip.
 • I den åbne del af æbleskive, fylder du op med dej, lader den bage nogle 1 til 2 minutter, før du vender den helt rundt.
  Hvis du vil se hvordan de skal se ud, skal du kigge her. Dem har jeg bagt engang for længe siden.
 • Når de er bagt hele vejen rundt, er de færdig. De skal ikke have for hård varme. Hvis de får det, bliver de brændte uden at være bagte indeni.
 • Tag dem ud af server dem med dit yndlingsdyppelse.

Så kommer billederne

Du skal ikke snydes for de flotte billeder. Så her kommer de.

Nedenunder kan du se hvordan de skal vende, inden du fylder dem igen. Det flydende i midten er den nye dej.

På med bålhandskerne. De tager varmen, når du løfter i håndtaget. Det er altså vigtigt, for du kan så nemt blive ivrig og række ud efter håndtaget uden handsker på.

Til højre bliver der nusset om pandekagekuglerne og til venstre kan I se den færdige melblanding jeg brugte

De er endelige færdige og kan spises. På en skala fra lækkert til lækkert, hvor ligger billedet så henne ?

Til sidst en lille video, hvor du kan høre hvad jeg havde i tasken til sådan en lille båltur.

Så spørger du måske mig:
“Jamen Hanne, hvorfor er dine pandekagekugler ikke runde ?”

Det er det ikke fordi når jeg er ude skal det være rustik. Det skal være apslappende og vi skal alle slippe perfektion, hvis vi lider af det. Det er lige som det skal være. Rustik og hyggeligt.

Vil du have mere ? Så kig på mine opskrifter. Eller hvis du vil have mere bål, skal du kigge her. Er du mere til turmad generakt, skal du kigger her.

Grønt hjerte fra Hanne

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.