Vælg den rigtige rygsæk til vandring

Vælg den rigtige rygsæk til vandring og du er allerede godt kørende. Eller måske mere i dette tilfælde gående. Jeg har simpelthen hørt, læst og set så meget efterhånden om den rigtige rygsæk til vandring og mangel på samme. Her mener jeg ødelagte skuldre, ryg, spændte muskler og dermed en ødelagt vandretur. Derfor er det så vigtig at du tager udvælgelsen seriøs og giver det tid. Din krop fortjener det bedste og at du tager det seriøst.

Inden listen rammer skal vi lige se billeder fra min spæde start på min første vandring og du skal læse om hvordan jeg valgte min første vandrerygsæk. Nemlig min elskede grønne Osprey Atmos på 65 ltr.

På det første billede står jeg i Spejdersport i Vejle og har lige købt min første vandrerygsæk. Hvis du undre dig over hvorfor den er tom, så har der været sække med vægt i den. På det sidste bille kan du rigtig se hvordan den ser ud og de andre er fra mine træningsture med den. Jeg skulle nemlig lige vænne mig til at vandre med noget tungt på ryggen. Det gik foråret med. Inden min første vandretur.

Rigtig grøn og uerfaren inden afgang

Da jeg startede op dengang anede jeg ikke noget om noget. Jeg støttede mig til min mands erfaring som soldat og hvad jeg kunne læse på internettet. Siden er vandring og friluftsliv blevet helt vildt populært. Jeg famlede mig frem og lagde den tilvundne erfaring oveni.

Hvis du vil læse om mine testture, tilvænningen med at gå med vægt i rygsækken og om den første weekend ud, skal du hoppe over på “Forberedelse til den første vandretur“.

Da jeg skulle vælge min rygsæk DENGANG kan jeg huske at jeg gik efter følgende:

 • Prisen! Jeg havde taget 5000 kr fra min opsparing, som jeg ville bruge på grej til den første vandretur. Jeg havde læst på internettet at fodtøj og rygsæk ikke var steder hvor man skulle spare. Det tog jeg virkelig til mig. Det virkede logisk. Brian understøttede det faktisk også. Min grønne Osprey kostede vist 2300 kr dengang. Mener jeg.
 • Grøn! Den SKULLE være grøn. Det kan man jo så grine af i dag. Hvilket jeg også gør. Du skal ikke love mig ikke at vælge efter farve. Den føles rigtig at have på. Farve er bare en bonus.
 • Ud i butikken! Jeg havde også læst på nettet at man skulle ud i en butik og prøve en rygsæk. Det er virkelig en nem og fatal faldgrube og købe den på nettet. Der var mange ting på spil her. I butikken fik jeg god vejledning og grunden til at jeg så købte den var at den sad virkelig godt på mig. Det kunne jeg mærke. Men da jeg så helle ringen erfaring havde i noget, så forberedte jeg mig på at blive skuffet. Det er jeg så IKKE blevet. Her 4 år efter har jeg vandret næsten 1500 km med den. Jeg ELSKER den stadig.

Vælg den rigtige rygsæk til vandring

Så kommer mine råd til dig så du kan vælge den rigtige rygsæk til vandring. Nogle af rådene er de samme som ovenover. Så noget har ikke ændret sig og andet har.

 • Hvad skal den bruges til! Inden du begynder og kigge og drømme dig væk så tænk over om du skal have en stor som min Osprey på 65 eller en mindre til f.eks en weekendvandring. Generelt vil jeg sige at at det er bedre at vælge en større model. Den er mere fleksibel og kan bruges året rundt. Dit udstyr kan nemlig godt fylde mere ned det rent faktisk vejer.
 • Gå efter hoftebæltet! Det her punkt er nok det allervigtigste. Hvis du når op over 10 kg og skal afsted mere end weekend SKAL du gå benhårdt efter et ordentligt hoftebælte.
  Hvad betyder det ? Se det særskilte afsnit nedenunder.
 • Mange muligheder for at justere! Når du står og prøver rygsækken i butikken skal der vægt i og du skal spænde ud og ind på spænderne. Lær dem at kende og lær hvad de gør.
 • Tænk over indretningen! Det tungeste skal være inderst og nederst. Regnslag øverst eller nederst. Mindre lommer til småting og snacks.

Vælg den rigtige rygsæk til vandring med hoftebælte

Nu skal du spidse ører. For nu bliver det vigtig. Hvis du går efter en rygsæk som min. Sådan omtrent samme størrelse og lidt mindre SKAL der være et rigtig hoftebælte. Som den på billedet nedenunder på min Osprey.

Det er bæltet som går rundt på hoften. Hoften skal bære vægten. IKKE dine skuldre. Du kan komme til skade med ryggen, skuldrene og vandringen bliver ødelagt. Det er frygteligt.

Hvis rygsækken har tynde, døde kaninører så lad den ligge. Hvis du er i tvivl om hvad jeg mener, så kig på nettet. Se på rygsækkene forfra. De skal ligne min.

Billederne er i øvrigt fra Mandø “En bidende kold vandring til Mandø” og “Overnatning i en bunker og overskudsvarme

Hvis du hellere vil se alle mine vandredagbøger fra den tur “Vestkysten | Februar 2018”

Vælg den rigtige rygsæk til vandring og du er godt på vej.

Min inddeling af rygsække

Min erfaring er at du ikke skal meget tæt på de 10 kg og vandre langt på en dag, før rygsækken sidder og gnaver i skulderene. Det er en smagssag og kroppe, herunder skuldre, er meget forskellige. Men alligevel vil jeg gerne komme med et bud på med min inddeling af rygsække er følgende:

 • 6 ltr er til en lang vandring hvor du skal have vand og snacks med. Ikke andet.
 • 11 ltr er til en længere vandring med vandring med snacks og 1 skifte trøje eller til løb (Talon 11 er fantastisk)
 • 22 ltr – 35 ltr er til vandring med 1 overnatning i shelter. Mad, vand, sovepose, underlag osv
 • 40 ltr – 50 ltr er til 2 dages vandring med overnatning i shelter eller med et lille telt
 • 50 ltr op opefter er til de lange vandringer med mange overnatninger

Men når alt kommer til alt er det kun vejledende. Så du kan ikke regne med noget som helst. Det er meget individuelt hvad man tager med. Og så har jeg ikke engang begyndt på forskellen mellem sommer, vinter og oppakning.

Her er nogle dejlige billeder af mine rygsække. Kig godt efter for der er en rygsæk på hver og en af dem.

Hvis du vil have mere vejledning kan du med fordel kigge her “Guide: Vælg den rigtige vandrerygsæk”.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.